RIMAVSKÁ SOBOTA – Medzinárodné majstrovstvá v príprave zemiakového šalátu sa v Rimavskej Sobote konali po druhýkrát. Žiaci z viacerých škôl prišli v stredu 7. decembra do reštaurácie Mladosť, aby počas adventného obdobia predviedli svoje zručnosti a prezentovali svoje recepty na zemiakový šalát.
Súťaže sa zúčastnilo päť škôl z Banskobystrického kraja – Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS) Rimavská Sobota, Stredná odborná škola technická a agropotravinárska (SOŠTaAP) Rimavská Sobota, Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy Lučenec, Stredná odborná škola techniky a služieb Brezno, Stredná odborná škola služieb a obchodu Banská Bystrica a jedna škola zo susedného Maďarska – Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Kazincbarcika.
Článok pokračuje pod reklamou
Ako priblížil riaditeľ SOŠOS Rimavská Sobota Jaroslav Bagačka, cieľom súťaže bolo vyzdvihnutie vianočných tradícií, prezentácia školy a aj menšie porovnanie zručností žiakov. "Vianoce trochu pomáhajú v medziľudských vzťahoch a najmä sme chceli poľudštiť toto ťažšie obdobie. Išlo hlavne o spoločenské stretnutie, nie výlučne o súťaživosť," dodal.
Medzinárodná príprava zemiakových šalátov bola zároveň aj súčasťou niekoľkých adventných a novoročných podujatí školy. "Mali sme aj súťaž v adventných dekoráciách na úrovni našej školy, budeme mať predvianočné posedenie zamestnancov, mali sme aj Mikuláša a v novom roku chystáme koncert sólistov zo Slovenskej filharmónie," priblížil Bagačka.
Prácu študentov hodnotili certifikovaní komisári a zároveň aj členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod vedením šéfkuchára Richarda Cisára. Základnou surovinou, ktorú poskytol organizátor, boli zemiaky. Potom ostávalo už iba na súťažiacich, ako sa zhostia danej súťažnej témy, aká je ich fantázia, predstavivosť a ako celý pokrm dokážu zladiť.
Článok pokračuje pod reklamou
"Hodnotilo sa dodržanie témy, technika spracovania surovín, sezónnosť použitia surovín, hygiena na pracovisku, celkový vzhľad a najdôležitejšie kritérium bola chuť šalátu," vysvetlil pre Rimava.sk Cisár. Doplnil, že každý porotca hodnotil nezávisle sám, body sa spočítali, vydelili a vyšiel priemer, ktorý ukázal najvyšší počet bodov a rozhodol o víťazovi.
"Žiaci na prvom mieste to mali veľmi dobre dochutené, naaranžované a okrem toho šalátu tam mali aj veľmi veľa iných komponentov, ktoré dotvárali celkový obraz a aj chuť. Škola z Maďarska to mala poňaté svojsky, prezentovali vlastne ich národné šaláty, mali viacero druhov a mali veľmi dobré aranžovanie, mali to prepracované. Medzi nimi a prvým miestom bol veľmi tesný rozdiel. No a žiaci z 3. miesta mali veľmi dobre pripravený šalát a aj veľmi dobré servírovanie," vysvetlil Cisár.
Cenu za kreativitu si vyslúžila SOŠ techniky a služieb Brezno za svoj exotický šalát. "Urobili ho tiež zo zemiakov, ale použili pre nás nezvyčajné ingrediencie, ako napríklad avokádo, brokolicu, papáju a rôzne druhy exotického ovocia. Zmiešali ho s majonézou a dresingom. Bola to taká zaujímavá chuť, pre nás neobvyklá. Aj ho servírovali v avokáde. Bolo to niečo iné a preto sme sa rozhodli oceniť ich cenou za kreativitu," dodal šéfkuchár.
NENECHAJTE SI UJSŤ