No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Od Kanárskych ostrovov cez Lago di Garda až po michelinské reštaurácie – alebo ako bude vyzerať školský rok na Súkromnej SOŠ?

22. novembra 2022 | | |  | 

V jeden zamračený októbrový deň žiaci SSOŠ v Rimavskej Sobote nemuseli prísť na prvú hodinu, ale učitelia už skoro ráno prichádzali do školy. Príslovie „Ranné vtáča ďalej doskáče“ platilo doslova, nakoľko učiteľov už čakala čerstvá káva, focaccia, sendviče, ovocie, granola a matcha bowl. Konalo sa zasadnutie projektového tímu so spoločnými raňajkami. Kým učitelia raňajkovali, niektorí členovia projektového tímu prezradili plán mobilít na školský rok 2022/2023. 

Žiaci v rámci programu Erasmus+ môžu vykonávať odbornú prax v atraktívnych lokalitách ako napríklad v talianskych reštauráciách v okolí Jazera Garda alebo v útulnej tratórii vo Verone. Žiaci, ktorí vo februári chcú utiecť spred zimy do leta, môžu praxovať v 4- a 5-hviezdičkových hoteloch na Fuerteventure. Príjemná 25-stupňová teplota láka cestovateľov zo severnej Európy na ten najexotickejší Kanársky ostrov aj v zimnom období. 

Okrem žiackych mobilít, škola zabezpečuje odbornú prípravu v zahraničí aj pre pedagógov. Tento rok to bude dvojtýždňový kurz varenia v Toskánsku, kde sa traja odborní učitelia môžu učiť v autentickom prostredí, v pravom talianskom „agroturismo“. Okrem toho je naplánovaný aj 10-dňový štrukturovaný kurz vo Fínsku alebo v Španielsku.

A skutočná výzva ešte len príde: Tí najšikovnejší žiaci môžu pracovať v kuchyni šéfkuchára Szilárda Tótha v michelinskej reštaurácii SALT v Budapešti. Táto reštaurácia sa preslávila nielen svojou michelinskou hviezdou, ale medzi prvými získala aj tzv. zelenú hviezdu. Len veľmi málo reštaurácií v celej Európe má takéto ocenenie, je to symbol vysokej udržateľnosti.

Každý chod je vytvorený tak, aby bol v súlade s prírodou: sám šéfkuchár zbiera rastliny v prírode a prináša na stôl chute maďarského vidieka na vysokej úrovni. Keďže ochrana životného prostredia je pre našu školu veľmi dôležitá, je pre nás veľkou cťou, že naši žiaci sa môžu vzdelávať na takom lukratívnom mieste. Ba čo viac, nie sú to len žiaci, ale v blízkej budúcnosti aj učitelia zavítajú do tejto reštaurácie. 

Raňajky sa už blížili ku koncu, keď vedúci projektového tímu Norbert Ádám prezradil, že tento rok bude reprezentovať našu školu 10- členný tím na medzinárodnej gastronomickej súťaži. Tu bola jedinou podmienkou rýchlosť – kto najrýchlejšie vytvorí tím, môže vycestovať do zahraničia. Krátko po zasadnutí projektového tímu prišla prvá prihláška z rúk odborných učiteľov Gergőa Nagya, Angeliky Hruškovej a Tibora Eibnera, ktorí ako prví vytvorili skupinu so žiakmi III.H triedy, tým získali možnosť zúčastniť sa súťaže.  

Ak by ste chceli získať viac informácií o našich projektoch, stretnúť sa a porozprávať sa s tými, ktorí to zažili, alebo sa na to práve pripravujú, alebo len chcete nahliadnuť do života našej školy, radi vás privítame 30. novembra 2022 na DNI OTVORENÝCH DVERÍ. 

Zdroj: www.ssosrs.sk

PR článok


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross