No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Školáci a škôlkari budú mať po prvýkrát spoločný jedálny lístok

29. apríla 2010 |  | 

Počas jedného týždňa, od pondelka, 3. mája, budú mať všetky jedálne základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta spoločný jedálny lístok. Pre Rimava.sk to potvrdila Marta Trochová, externá metodička pre školské stravovanie, ktorá jedálny lístok spolu s vedúcimi jedální zostavila a je zároveň aj autorkou celej myšlienky.

„Na školské jedálne sa častokrát zabúda, aj takýmto spôsobom sme sa chceli pripomenúť rodičom či širokej verejnosti, prekvapiť našich stravníkov a pripraviť niečo iné, špecifické,“ uviedla pre Rimava.sk Trochová. Ako dodala, zostavený spoločný jedálny lístok nepozostáva z extravagantných či náročných jedál. Deti si pochutnajú na obľúbených parených buchtách, fazuľkovom prívarku a sekanej pečienke, zeleninovom rizote, kuracom mäse po kaukazsky s haluškami či menej populárnom rybacom filé. „Jedlá samozrejme musia spĺňať všetky zásady a odporúčania pre tvorbu školských jedálnych lístkov,“ hovorí metodička pre stravovanie. Pripravené budú aj rôzne zeleninové polievky či pohánková polievka so syrom tofu, deti dostanú k obedom ovocie, zeleninový šalát, ale aj zdravý jogurtový dezert a nápoje.
„Zohľadniť sme museli aj to, aby sa príprava jedál dala zvládnuť v každej jedálni aj po technickej stránke,“ vysvetľuje Trochová. Podľa jej slov sú výnimkou buchty na pare, na ktorých prípravu nie je vybavená kuchyňa na Základnej škole M. Tompu. „Napriek tomu chceme, aby deti buchty na obed mali,preto kuchárky z tejto jedálne prídu ráno o štvrtej do školy na Sídlisku Západ a buchty na pare uvaria tam,“ povedala externá metodička.

Ako ďalej spomenula, spoločný jedálny lístok pre všetky stravovacie zariadenia na rimavskosobotských školách a škôlkach je skúšobný. „Podľa toho, aké budú ohlasy a ako sa osvedčí v samotných jedálňach, zopakujeme ho aj v budúcnosti,“ uviedla Trochová. Zároveň spomenula, že v jedálňach pri základných školách sa stravuje celkovo približne 2000 stravníkov, detí aj zamestnancov školy, jedálne v materských školách majú približne 700 stravníkov.

„Školské stravovanie má tiež prispieť k rozvoju zdravého životného štýlu, má slúžiť na to, aby stravníci získali správne stravovacie návyky,“ povedala Trochová na záver. Ako dodala, v máji čaká na deti aj „Deň mlieka“, akcia, ktorá sa každoročne pripravuje vždy v tretí májový utorok. „Uskutočnia sa rôzne súťaže, prezentácie a ochutnávky. Účelom je, aby sa mlieko a mliečne výrobky stali pre deti každodennou samozrejmosťou,“ vysvetlila metodička pre školské stravovanie.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross