No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Žiaci hotelovej akadémie praxujú v Španielsku

13. októbra 2021 | |  | 

Súkromná stredná odborná škola – Magán Szakközépiskola poskytuje odbornú prax pre žiakov a ďalšie vzdelávanie pre učiteľov na pobreží Costa del Sol už 12 rokov. Nebolo tomu inak ani tento rok: začiatkom septembra skupina 10 ľudí vycestovala na štvortýždňovú stáž do hlavného mesta Andalúzie, do Malagy.

Zoznam partnerských inštitúcií sa teraz rozšíril o novú reštauráciu, bar a kaviareň. Reštaurácia El Cenachero je veľmi obľúbeným miestom, ktoré sa špecializuje na morské plody a ryby. Bez rezervácie sa ju ani neoplatí navštíviť, pretože je plná každý deň, bez ohľadu na ročné obdobie. Reštaurácia patrí do drahšej cenovej kategórie, kladie veľký dôraz na čerstvosť surovín, pracujú len s miestnymi výrobkami a ponúkajú tradičné jedlá v modernom prevedení, ako napr. gazpachuelo (polievka z morských plodov s cesnakovou majonézou alioli), concha fina (doslova: „tenká škrupina“ – mušle, ktoré sa konzumujú surové), fideos con gambas (opekané cestoviny s alioli a krevetami), grilovaná chobotnica a ďalšie špeciality.

Aby sa zabránilo šíreniu ochorenia COVID-19, klasické vytlačené jedálne lístky boli nahradené QR kódom, ktorý po naskenovaní zobrazí jedálny lístok v mobile. To nielen chráni ľudí pred prípadným šírením vírusu, ale je to chvályhodné aj z hľadiska ochrany životného prostredia, pretože nepoužívajú toľko papiera alebo plastov na prípravu jedálnych lístkov.

Kým dievčatá pracovali v reštauráciách a kaviarňach, chlapci mohli získavať nové skúsenosti v miestnych baroch. Podľa nich to najcennejšie, čo sa naučili, neboli nové recepty na kokteily alebo najnovšie trendy obsluhy, ale aj rozvoj jemných zručností (tzv. soft skills). Ich mentori kládli veľký dôraz na motiváciu, na rozvoj komunikačných zručností a na pochopenie dôležitosti tímovej práce.

Študenti sa mohli zúčastniť návštevy bio vinárstva a kurzu prípravy paelly. Pod dohľadom španielskej zamestnankyne vinárstva pripravili 3 druhy paelly. Sami si pripravili suroviny, nakrájali a pripravili toto typické španielske jedlo. Všetkým chutilo a poznačili si aj postup prípravy.

Spoločne si pozreli aj bio vinárstvo Viňa Tamisa pri malebnej dedinke Mijas. Zoznámili sa s majiteľom vinárstva, ktorý pestuje na 1 ha výlučne bio metódou štyri odrody hrozna a vyrába bio produkciou 4 500 fliaš vína za rok. Ochutnali biele suché, ružové a červené vína, ktoré voňali a chutili ovocím a hroznom. Zaujímavosťou je aj to,  že tieto vína nie sú precedené a pri ich pestovaní a výrobe nie sú použité žiadne chemické výrobky.

Po štyroch týždňoch praxe sa projekt nekončí a dokonca to najdôležitejšie sa len teraz začína! Žiaci sa objavia v role asistenta učiteľa a v nižších ročníkoch predstavia svoje skúsenosti a spolu pripravia paellu, sangriu alebo tinto de verano. Pre nižšie ročníky to bude motivujúce a tak môžeme rozvíjať neformálne vzdelávanie na škole.

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

Zdroj: www.ssosrs.sk

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross