No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Žiaci SSOŠ-MSZ praxujú vo francúzskych reštauráciách

19. septembra 2021 | | |  | 

Spolu deväť žiakov hotelovej akadémie Súkromnej strednej odbornej školy – Magán Szakközépiskola začalo školský rok vo Francúzsku, kde sa zúčastňujú stáže v Perpignan.

"Kým to pandemická situácia dovolí, chceme v čo najväčšom rozsahu absolvovať prax," hovorí manažér projektu a zástupca školy PaedDr. Norbert Ádám. Žiaci pracujú v rôznych typoch reštaurácií, od moderných kaviarní ponúkajúcich ľahký obed po tradičné reštaurácie s domácou kuchyňou, často ovplyvnenou tou katalánskou.

Viktória Kováčová a Miriam Lakatošová praxujú pod ochrannými krídlami Pascala Borrella v michelinskej reštaurácii Le Fanal v Banyuls sur Mer, neďaleko španielskej hranice. Šéfkuchár je s ich prácou nadovšetko spokojný a hodnotí ich po prvom týždni ako technicky zdatné, veľmi profesionálne, oddané svojej práci a schopné postupovať metodicky, presne podľa inštrukcií.

Szabolcs Trizna sa učí u mladého kuchára, ktorý začínal v show Master chef, Antoina, v hotelovom bistre Restaurant Mamma, v malebnom mestečku Collioure, kde tak radi chodili Dalí či Picasso. Tipuje sa, že aj táto reštaurácia s vlastnou pekárňou a cukrárskou výrobou a s prekrásnym výhľadom na more michelinskú hviezdu čoskoro získa.

V modernom bistre pri vodnom kanáli na pešej zóne Le Vauban je Katarína Berkyová. Pripravujú denne najmä ľahké obedy, šaláty, ryby a morské plody, podobne ako v tradičnejšej reštaurácii Lou Grilladou, kde je naša Enikó Šimonová.

V historickom centre majú reštaurácie vždy plno. Réka Melichová po týždni úplne samostatne pripravuje jedlá či dezerty, ako napríklad Créme Catalane v Casa Sansa. Zuzana Pócošová v bistre Rotonda sa tiež musí obracať, aby uspokojili množstvo zákazníkov, ktorí sa stavia na obed, obľúbený tatarák, či ovocný šalát. V rodinnej reštaurácii Le Grain de Folie poskytujú cateringové služby, preto majú iba 4 stoly. Vždy sú dopredu rezervované pre vyznávačov tradičnej francúzskej kuchyne. Fatima Balogová je tu už ako členka rodiny. Najmladší Máté Nagy pracuje v modernej katalánskej Restaurant Jean. Dynamický tím mladých ľudí tu prevažne griluje mäsá, slimáky a ryby. Ale Máté dokáže pripraviť aj koláčiky, pomáha všade, kde je to práve potrebné.

Stáž študentom ponúka možnosť naučiť sa to, čo u nás chýba: pracovať s rybami a morskými plodmi, často pripravenými veľmi jednoduchým spôsobom na grile. Pracuje sa s prvotriednymi surovinami, mäso je domácej produkcie, zelenina či bylinky pochádzajú nezriedka z vlastnej záhradky. Nechýbajú inšpiratívne dezerty a typické sladké či slané palacinky - crépes. Reštauračné služby sú tu na vysokej úrovni, obeduje sa v reštaurácii, večeria sa von, katalánska kultúra tu zanechala svoje stopy v podobe tapas barov, kde okrem dobrého vína či drinku servírujú vychýrené šunky a salámy spolu so syrmi, grilovanou zeleninou, zemiakmi a morskými plodmi ako chuťovky k nápojom.

Vďaka projektu Erasmus+ máme možnosť spoznať, ako Francúzi žijú, ich povestnú schopnosť užívať si život. Nedeľu trávime na pláži a užívame si posledné lúče jesenného slnka a kúpanie v mori. Zdá sa, že bary a reštaurácie sú stále plné, napriek tomu, že sa prísne dodržiavajú pravidlá a pri vstupe sa musíte preukázať green passom.

Spoznávame aj okolie: spoločne sme navštívili neďaleké mestečko Collieure, prezreli si jeho dominantu, kráľovský palác, či skôr pevnosť, odkiaľ sú nádherné výhľady na more, prístav a okolitú krajinu. Napriek jazykovej bariére (slabšej francúzštine z našej strany a slabej angličtiny Francúzov) sú šéfkuchári všeobecne ústretoví voči stážistom a ochotní zasvätiť ich do svojho remesla. Vítajú motivovaných študentov, ktorí sa dokážu naučiť nové receptúry a samostatne pracovať. Na pracovisku panuje často družná atmosféra, personál pred zmenou spolu stoluje ako jeden tím. Dúfame, že sa ešte veľa naučíme a prinesieme nové receptúry a trendy aj k nám na Slovensko.


Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

Autor: PhDr. Marianna Boršová

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross