Kulinársky expert Peter Kulhány, ktorý je držiteľom druhého miesta na svetovej súťaži v Dubaji z roku 2011, dnes školil učiteľov, majstrov a zamestnancov Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) v Rimavskej Sobote. Svoje gastronomické umenie v modernej, najmä tej slovenskej kuchyni, predvedie od pondelka, 11. marca, až do stredy v reštaurácii Čierny orol na Hlavnom námestí. Ako pre Rimava.sk Peter Kulhány uviedol, chcel by ľuďom ukázať svoj pohľad na gastronómiu a preto pozýva všetkých ľudí, ktorí majú radi dobré jedlo.
Bryndzové kroketky na zázvorových jablkách
Polievka
Bryndzové cappuccino s oškvarkovou tyčinkou
Teplé jedlo
Parený filet pstruha na pohánkovo-kapustovom šaláte s kôprom
Hlavné jedlo
Dusené bravčové líčka na smotanovo-hubovej tarhoni
Konfitované kačacie stehno na pečenej cvikle s restovanými zemiakovými šúľancami“
„Snažím sa oprášiť staré recepty a dať im trochu iný šat,“ hovorí šéfkuchár, ktorý sa pri varení vracia k pôvodným receptúram. Pripraví napríklad kombináciu čerstvého pstruha na pohánke s kyslou kapustou a kôprom. V tomto predjedle je podľa Kulhányho pohánka, na ktorú sa už zabúda. Obsahuje však rutín a je veľmi výživná. V kapuste je zase obrovský obsah vitamínu C. „Je to úžasná kombinácia. Jedlá, ktoré budem robiť sú jedny z najobľúbenejších jedál v mojej reštaurácii,“ podotkol kulinársky expert, ktorý hodnotil mladých kuchárov v porote medzinárodnej súťaže FourFest. Ako Kulhány doplnil, na dnešné školenie si pre majstrov pripravil tému zimná slovenská kuchyňa ale v novom šate s použitím zimných surovín.
Budúcotýždňové menu bude netradičné, polievka so špecifickým názvom „Bryndzové kapučíno s oškvarkovou tyčinkou“. Podľa Kulhányho ide o napenenú bryndzovú polievku s upečeným domácim chlebíkom. „Podobné ako talianske grisiny ale bude to so škvarkami,“ opísal predjedlo Kulhány, ktorý varil v Michelinom označenej reštaurácii vo Francúzsku. Domáci pečený chlieb budú podávať aj ku kačacej paštéte s cibuľovým kompótom a sušenými slivkami. Ako dezert bude pripravený jablkový perník na žĺtkovom kréme s makom
Cieľom tréningu vychýreného šéfkuchára Kulhányho je, podľa riaditeľa SOŠOS Jaroslava Bagačku, zachytávať trendy v gastronómii. „Aby majstri a žiaci spoznali kuchyňu. Vedeli jedlo uvariť a aby sme ho mali bežne v našich prevádzkach a aj vo výbave žiaka, ktorý opustí našu školu,“ povedal pre Rimava.sk Bagačka. Pripravované kompletné menu podľa riaditeľa stojí približne 30 eur, v Rimavskej Sobote však škola bude brať ohľad na solventnosť tunajších obyvateľov a ceny budú podstatne nižšie. Zákazníci si jedlá budú môcť objednať aj jednotlivo. „Môžu sa na to tešiť. Menu bude chutné, originálne a nebude mimoriadne drahé,“ povedal Bagačka.
[nggallery id=941]
Zdroj: Rimava.sk