No active "ca-sidebar-197687" sidebar

SOŠOS: Počas 7 dní európskej kuchyne na vás čakajú nielen skvelé gastro zážitky, ale aj súťaž

Na chvíľu sa budete cítiť ako v reštaurácii v dovolenkovom rezorte. Cez taliansku a francúzsku kuchyňu vás uznávaní šéfkuchári vezmú do gastronomického raja.

Talianske a francúzske špeciality, ktoré vás nesklamú

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote (SOŠOS) si pre vás pripravila 7 dní európskej kuchyne. Budú sa niesť v znamení talianskej a francúzskej kuchyne, a to pod taktovkou skúsených šéfkuchárov. Špeciality s nádychom Francúzska bude od 2. do 4. septembra v Čiernom orlovi pripravovať Lukáš Guzman, ktorý je podpredsedom Banskobystrického klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Jeho predseda Richard Cisár si pre hostí a hostky pripraví talianske špeciality, a to od 7. do 10. septembra v reštaurácii Mladosť.

Článok pokračuje pod reklamou



Hovädzí vývar s portským vínom, francúzsky slaný koláč so syrovou omáčkou, hovädzie mäso na burgundský spôsob či zeleninové ratatouille – to je len malá ukážka z toho, na čom si budete môcť pochutnať. Na príprave týchto špecialít sa budú podieľať aj žiaci SOŠOS. „Jednak budú v samotných prevádzkach variť a obsluhovať a takisto budú pomáhať pri súťaži,“ načrtol Bagačka, podľa ktorého sa žiakom naskytne dobrá príležitosť získať nové vedomosti. „Ide o to, aby sa naučili tie recepty, ktoré šéfkuchári ovládajú,“ dodal.

„Európska kuchyňa je nám blízka. Teraz sme si vybrali túto, možno v budúcnosti vyskúšame aj iné,“ povedal riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka. Takouto akciou by podľa neho mohol začínať každý ich školský rok. „Bude to prvý ročník a boli by sme radi, ak sa to stalo našou tradíciou,“ dodal Bagačka.

Šéfkuchárov, ktorí sa postarajú o labužnícke zážitky, si škola nevybrala náhodou. Sú to skúsení majstri svojho kulinárskeho umenia, ktorí majú žiakom čo odovzdať. „Pán Cisár už u nás bol opakovane na rôznych podobných akciách. Aj pán Guzman s nami spolupracuje, obaja boli napríklad lektormi kurzu, v ktorom sa naši zamestnanci učili nové technologické postupy,“ ozrejmil Bagačka s tým, že Lukáš Guzman sa v minulosti zúčastnil aj súťaži na FourFeste, ktorý SOŠOS organizuje, a vyhral.

Okrem lahodného jedla si pre vás škola pripravila aj zaujímavú súťaž. V hre je elektronická kolobežka City Boss GX2 a dve sady kuchynských nožov. Stačí, ak počas 7 dní európskej kuchyne navštívite jednu z reštaurácií, v ktorých budú pozvaní šéfkuchári pripravovať svoje špeciality, vychutnáte si skvelé jedlo pripravené ich rukami, pri odchode vyplníte formulár a ste v hre. SOŠOS praje veľa šťastia a dobrú chuť!

Predbežný jedálny lístok – francúzska kuchyňa (reštaurácia Čierny orol)

2. september 2020 (streda)
Hovädzí vývar s portským vínom
Francúzsky slaný koláč so syrovou omáčkou
Konfitované kačacie stehno, cibuľový prívarok, zemiakový knedlík

3. september 2020 (štvrtok)
Francúzska cibuľová polievka
Hovädzie mäso na burgundský spôsob, šľahané zemiaky
Zeleninové ratatouille
Kurací rezeň na Parížsky spôsob, tortička z pučených zemiakov so syrom
Kačacie prsia po Alsasky na mede, červená kapusta, zemiakové krokety

4. september 2020 (piatok)
Zemiaková polievka z údených zemiakov
Pošírovaný filet zo pstruha, zelenina
Bravčový Gordon blue, restované zemiaky s červenou cibuľkou

Predbežný jedálny lístok – talianska kuchyňa (reštaurácia Mladosť)

7. september 2020 (pondelok)
Zeleninová polievka Minestrone
Slepačí vývar s cestovinou, mäsom a zeleninou
Hlavné jedlá:
Morčacie piccata Milanese v parmezánovom cestíčku
Konfitované hovädzie filé s prosciuttom na paradajkách a olivách
Konfitované bravčové karé plnené so sušenými paradajkami a rukolou na bretónskej zelenine
Grilované kuracie stehná na pomodoro omáčke s olivami
Farfalle na smotanovo hubovom ragú
Pomodoro špagety s čerstvou bazalkou
Grilované zemiaky s rozmarínom
Bylinková ryža s provensálskym korením
Šaláty:
Miešaný zeleninový šalát s mozzarellou, olivami a bazalkou
Zmes listových šalátov
Kapustový šalát s oreganom
Dezert:
Domáce jablkové tiramisu

PR článok


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross