No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Striedmosť pri vianočnom stole sa nám odplatí pohodou, s ktorou prežijeme sviatky

Čas vianočný prináša so sebou okrem rodinnej pohody a spolupatričnosti aj svoje riziká, spočívajúce hlavne v novodobej tradícii čo najbohatšieho stola, plného pokrmov, ktoré azda okrem veľkonočných sviatkov nekonzumujeme tak často. Odborníci z radov zdravotníkov deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, no podľa ich skúseností sú stále vianočné sviatky aj časom zvýšených návštev pohotovostí kvôli vyššiemu výskytu infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov.

Dôvodom býva nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Takýto spôsob stravovania, ako aj prejedanie, nezodpovedá potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva niektoré zo spomínaných chorobných zmien. Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí aj riziko prenosných ochorení. „Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka - rovnako bielka, ako žĺtka,“ konštatovala.

Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si podľa nej mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany napríklad nízkotučný biely jogurt, či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Radí, že neslobodno zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie. Odporúčajú preto dostatočne energeticky náročný pohyb a dodávajú, že rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému a to pre mužov dvakrát dva dcl vína najlepšie červeného a pre ženy dvakrát jeden dcl vína.

Prejedanie sa počas sviatkov, ako sú Vianoce, či Veľká noc, nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokoch v ekonomicky rozvinutých krajinách. Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky - hlavne tie krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené pred televíznou obrazovkou - to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia. Tí napriek vyššej fyzickej aktivite boli v jedení podstatne skromnejší. Vianočné menu sa väčšinou skladalo z jednoduchších polievok - kapustová s hríbami, šošovicová, či fazuľová polievka a zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, pupáky s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného a ryba. Možno by mnohým z nás prospelo vrátiť sa aspoň čiastočne k týmto tradíciám.

Zdroj: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross