No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Hnúšti uvarili 16 druhov kapustníc, v najlepšej nechýbali klobásky ani údené

kapustnica-hnustaV Hnúšti za Domom kultúry varili tento rok až 16 súťažných kapustníc, každú originálnej chuti. Okolie rozvoňali súťažné tímy uplynulú sobotu, 1. októbra, už od rána. Príprava im trvala tri hodiny a počas tejto doby mali odovzdať porciu polievky na degustovanie. Keďže minimum bolo navariť 10 litrov kvalitnej kapustnice, so zvyškom družstvá pohostili svojich priateľov, známych i rodiny, ktoré ich prišli povzbudiť pri varení. A tých popri kultúrnom programe rozhodne nebolo málo. Ako pre Rimava.sk uviedla prednostka Mestského úradu v Hnúšti Oľga Maciaková, v najlepšej kapustnici nesmelo chýbať dosť mäsa, klobásky či údeného. „Musela mať zo všetkého, čo dobrá kapusta má mať. Popritom ani veľa soli, ani kyslosti a lahodnú chuť,“ priblížila Maciaková, podľa ktorej porota hodnotila kvalitu mäsa, masnotu či príliš veľa aróm v kotlíku. Počas soboty im podľa Maciakovej rozhodne nechýbalo krásne počasie, príjemná pohoda, priateľstvo a veselosť. Tretie miesto získali nováčikovia súťaže, členovia občianskeho združenia NAŠA SOBOTA, druhí boli reprezentanti "Spoločenstva NR 454" a víťaznou sa stala kapustnica spod varešiek "MASIEK z MASky". „Ďakujeme všetkým, ktorí sa pričinili o to, že 9. ročník tejto akcie bol jedným z najlepších,“ dodala.

V Hnúšti uvarili 16 druhov kapustnícPodľa členky víťazného družstva Miroslavy Vargovej sa im varilo veľmi dobre. „Ani sme nezbadali, ako rýchlo ubehli tri hodiny, ktoré sme mali na varenie. Do súťaže sme išli celkovo s malou dušičkou a vôbec sme nečakali, že by sme mohli vyhrať, nie to ešte prvé miesto,“ povedala Vargová, ktorá na tomto podujatí bola už niekoľkokrát, ale ako tvrdí, v súťažnom družstve to bolo lepšie. „Bola väčšia zábava spolu so susedmi z ostatných tímov. Bol to naozaj vydarený ročník,“ doplnila. Hlavným kuchárom bol jej manžel, ako však ďalej prezradila, snažili sa, aby to bolo čo najlepšie, okrem mäsa v ich kapustnici nechýbalo údené, domáca klobása a samozrejme hríby. „A dali sme pozor na to, aby kapustnica nebola príliš mastná alebo aby v nej nebolo príliš veľa mastného mäsa, lebo nikto z nášho družstva to nemá rád. Čiže varili sme ju podľa seba, aby chutila nám a tým aj ostatným,“ dodala na záver s úsmevom.

Medzi ďalšie družstvá patrila skupinka Starostov z obcí Orávka, Drienčany, Horné Zahorany, Španie pole a Čerenčany, alebo partia z denného detského stacionára DEDESO v Hnúšti. Akciu prišli podporiť aj volejbalisti pri ZŠ Klokočova U-HEBADA, stálice z Futbalového klubu ISKRA Hnúšťa, Hnúšťania a Hačavčania z o.z. GEMERAN, Záhradkári z Majera a Záhradkári z Hôrky. Lukovištia reprezentovali členovia družstva Lukovišťská úderná jednotka. Kapustnicu varili aj zamestnanci Úradu práce, tradične zápolili aj členovia Senior-klubu a žienky Hrachovianky.

Zdroj: Rimava.sk


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross