No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V R. Sobote zachraňujú remeslo, s mladými mäsiarmi súťaží konkurencia z Čiech

Odborníkov mäsiarov, či zamestnancov v niektorých ďalších remeslách, je čoraz menej. Zachovať jeden z odborov sa preto rozhodli v Rimavskej Sobote, kde po viac ako desaťročnej prestávke opäť zaviedli odbor mäsiar – lahôdkár. V týchto dňoch sa na posilnenie tohto odboru rozhodli zorganizovať súťaž medzi dvomi školami. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedol riaditeľ Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej (SOŠTaAP) na Okružnej ulici Karol Kisantal, okrem dvoch svojich družstiev prišli študenti aj z odbornej školy v Novom Bydžove z okresu Hradec Králové. „Sú to už tretiaci, ktorí majú skúsenosti so stážou vo Fínsku. Som preto zvedavý, ako sa naši mladší žiaci chytia,“ povedal Kisantal, podľa ktorého tento odbor vyučujú druhým rokom. Študentom podľa neho umožňujú prax v miestnom mäsokombináte Tauris, v čom im pomáha sprostredkovateľ, ktorý dodáva zamestnancov do výroby a finančne ich zabezpečuje. Mäsiari podľa Kisantala už absolvovali exkurziu v Taurise ako aj prípravu tlačenky a jaternice. „V piatok pôjdu do výroby, kde ich bude hodnotiť odborná porota,“ dodal riaditeľ SOŠTaAP. Odbor mäsiar – lahôdkár pritom nie je tradičným odborom, vyučuje sa najbližšie v Banskej Bystrici či v Žiline. Riaditeľ školy zároveň avizuje, že do budúceho ročníka majú už prihlásených viac ako 20 študentov.

A aká situácia je v odbornom školstve v susedných Čechách? „U nás je to tiež nedostatočné. Stále vidíme rôzne ponuky na prácu a nepokrýva to počet absolventov. U nás v spoločnosti je podľa mňa tento odbor totálne podceňovaný i u výchovných poradcov už na základných školách. Nie je to také, že ja chcem byť remeselník a chcem to robiť dobre,“ povedal pre Rimava.sk Pavel Obermajer zo Střední školy technické a řemeslné v Novom Bydžove, ktorý je vedúcim učiteľom všetkých potravinárskych odborov na škole. Ako spomenul, všetci by chceli byť ekonómovia, ísť do gymnázia a nie robiť v odbore. „Všetko bude na úradoch, inštitúciách, ale takéto remeslo umiera celkovo,“ konštatoval učiteľ a dodal, že táto práca nie je ľahká ale úspešnosť, že sa uchytia na trhu práce je oveľa vyššia. Preto aj takúto formu získavania informácií a skúseností hodnotí Obermajer podľa jeho slov veľmi pozitívne.

Zdroj. Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross