
Milujete Vianoce a neviete sa nasýtiť ich atmosféry, vôní a chutí? Reštaurácia Čierny orol na Hlavnom námestí sa tento rok postarala o mimoriadnu sviatočnú náladu. Len čo vstúpite, privíta vás množstvo svetielok, vkusne prestreté stoly, bohatá vianočná výzdoba, stromček a milá obsluha v červených santovských čiapkach.
Dnes (8. decembra) sme prijali pozvanie práve do tejto reštaurácie, kde nás už pri vstupe vítal sviatočne naladený Ferdinand Balog, pre mnohých známy ako Nandy. Profesionálne a s úsmevom nás usadil a o chvíľu už okolo nás „kmitali“ mladí, zaučujúci sa čašníci — študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote.



Po krátkom čase sa k nám pridal aj riaditeľ školy, PaedDr. Jaroslav Bagačka, s ktorým sme si pri spoločnom obede pohovorili o tom, čo pre neho znamená predvianočný čas a aký význam má táto tradičná akcia.
„Toto je tradičná predvianočná akcia. Asi pred pätnástimi rokmi sme prišli s nápadom pripomenúť si vianočné zvyky, typickú gastronómiu a zároveň posilniť komunitu žiakov, pedagógov i komunikáciu navonok,“ vysvetľuje riaditeľ Bagačka.
Podľa jeho slov nejde len o kulinársky zážitok, ale aj o prípravu študentov na prácu v praxi a prezentáciu školy pred verejnosťou. „Vyučujeme do 18. decembra a mnohé veci sa v tomto období uzatvárajú, preto sme si povedali, že si chceme už teraz vytvoriť vianočnú atmosféru.“

Tento rok sa študenti rozhodli pre zaujímavú kombináciu tradičných sviatočných jedál s prvkami racionálnej výživy. Čo to znamená? „V predvianočnom období má niekto pôst, iní zas uprednostňujú ľahšiu stravu. Nie je to však o tom, že by sme majonézu v šaláte nahradili jogurtom,“ dodáva s úsmevom riaditeľ.
Súčasťou konceptu je aj prepojenie s medzinárodnou súťažou Majstrovstvá v príprave zemiakového šalátu, ktorá sa konala minulý štvrtok v reštaurácii Mladosť, na ktorej sa zúčastnili tri krajiny.
Každý deň čaká hostí jedno jedlo z rýb a nechýbajú ani tradičné klasiky, ktoré sa v menu objavia aspoň raz — napríklad kapustnica.



Na otázku, čo by hosťom odporučil, riaditeľ vyzdvihol jedlo, ktoré je na východnom Slovensku bežné, no v Gemeri takmer neznáme. „Zaradili sme Mačanku, tradičnú polievku z východného Slovenska. Minule ju prezentoval náš šéfkuchár Andrej Roth a mala veľký úspech.“
V závere riaditeľ Bagačka dodáva, že pre neho majú Vianoce predovšetkým hodnotový rozmer:
„Pre mňa osobne je to kresťanský sviatok, ale je to sviatok aj rodiny. Väčšina žiakov aj zamestnancov sa vracia domov. Tá atmosféra je pokojnejšia, príjemnejšia, pokojnejšia, bolo by pekné, keby nám tá atmosféra vydržala dlhšie počas roka.“
Redakcia Rimava.sk v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb a reštaurácii Čierny orol si pre vás pripravili súťaž o pozvanie na obed pre dve osoby. Zapojiť sa do súťaže je jednoduché, stačí, ak:
Losovať budeme vo štvrtok 11. decembra, aby ste v piatok stihli ten obed 🙂
Vianočná kuchyňa v Čiernom orlovi stojí za to. Prajeme vám krásne predvianočné dni, dobrú chuť a nech sa do tejto sviatočnej atmosféry prídu potešiť aj ostatní.
Všetkých srdečne pozývame!




