Vynovená jedáleň, zrekonštruovaná kuchyňa s novými spotrebičmi a skúsený šéfkuchár, ktorý má zaviesť nové štandardy. To sú tri hlavné novinky, ktoré pripravila Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS) Rimavská Sobota v rámci znovuotvorenia svojej reštaurácie Čierny orol na Hlavnom námestí. Reštauračné zariadenie už v pondelok 3. mája otvára terasu v átriu a spúšťa predaj cez okienko.
„Hlavným cieľom a absolútnou prioritou bolo skvalitniť praktické vyučovanie našich žiakov. Ďalším významom je prezentácia školy a pomoc jej ekonomike. Veľmi dôležitá je aj realizácia zamestnancov, aby sa tu dobre cítili a boli hrdí na to, že pracujú v našej škole,“ povedal riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka.
Celá rekonštrukcia prebiehala asi tri mesiace a škola na jej realizáciu vhodne využila obdobie, keď reštauračné prevádzky museli byť z dôvodu pandemických opatrení aj tak zatvorené. Časť nákladov financoval zriaďovateľ, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj, a druhú časť vykryla škola z vlastných financií. Celkové náklady boli vo výške okolo 100 000 eur.
V rámci rekonštrukcie bola kompletne obnovená jedáleň, vrátane novej podlahy a zariadenia. Nové je tiež zázemie pre čašníkov a zmenami k lepšiemu prešla i kuchyňa, v ktorej sa oveľa viac budú využívať nové, moderné technológie. „Vďaka ich používaniu budú naši žiaci omnoho lepšie pripravení na prax. Gastronómia sa stále vyvíja, množstvo vecí sa robí modernejšie a škola v tomto smere nesmie zaostať,“ zdôraznil riaditeľ SOŠOŠ, podľa ktorého teraz majú jedno z najmodernejších vybavení v rámci celého mesta.
Pochopiteľne, okrem príjemného prostredia a dobre vybavenej kuchyne je v kvalitnej reštaurácii nemenej dôležitá ponuka chutných jedál. V Čiernom orlovi sa rozhodli sústrediť aj na túto oblasť. „Keď pominú aktuálne obmedzenia, plánujeme podávať menu A, bezmäsité menu B a diétne menu C. Okrem toho budeme mať v ponuke dve až tri ďalšie jedlá, vrátane rôznych špecialít a jedál na objednávku,“ objasnil Bagačka, podľa ktorého tak budú denne pripravovať dovedna päť až šesť druhov jedál a v ponuke budú vždy i dve polievky.
K menu A budú v pondelok a piatok v reštaurácii Čierny orol pridávať aj ovocie. V stredu to bude dezert, pôjde hlavne o typické slovenské či maďarské pochúťky. Samozrejme, nebude chýbať ani výborná káva, ktorou sa toto zariadenie vyznačovalo aj v minulosti.
Nový štart reštaurácie Čierny orol bude mať najbližších šesť týždňov na starosti skúsený šéfkuchár František Széplaky, člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. V minulosti pôsobil v rôznych jedálenských a reštauračných zariadenia, vrátane vychýrených reštaurácií v Lučenci, Rimavskej Sobote, Prahe, Banskej Štiavnici a v Tatrách. Skúsenosti má ale aj zo školstva a práce so žiakmi. V Čiernom orlovi tak bude do jeho kompetencií patriť okrem správneho „naštartovania“ kuchyne aj odborný výcvik žiakov.
„Počas môjho pôsobenia v reštaurácii chcem v prvom rade dosiahnuť, aby úroveň kuchyne stúpla, čo sa týka kvality jedla aj kvality práce. Chcem tiež ukázať moderné technológie a nový spôsob varenia, aby práca bola efektívna, a zároveň jedlo, ktoré ide zákazníkovi, malo top kvalitu,“ zdôraznil Széplaky.
Externý šéfkuchár však nebude iba supervízorom, ale chystá sa aj priamo zapojiť do varenia a prípravy jedál. Zákazníci sa teda môžu tešiť na niektoré špeciality z jeho portfólia. „Okrem toho budem, samozrejme, dohliadať na každé jedlo, aby šlo von v tej kvalite, ako má byť,“ zakončil.
PR článok
Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre