No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vynovená reštaurácia Čierny orol poskytne ešte lepšie služby návštevníkom a skvalitní praktické vyučovanie

Vynovená jedáleň, zrekonštruovaná kuchyňa s novými spotrebičmi a skúsený šéfkuchár, ktorý má zaviesť nové štandardy. To sú tri hlavné novinky, ktoré pripravila Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS) Rimavská Sobota v rámci znovuotvorenia svojej reštaurácie Čierny orol na Hlavnom námestí. Reštauračné zariadenie už v pondelok 3. mája otvára terasu v átriu a spúšťa predaj cez okienko.

„Hlavným cieľom a absolútnou prioritou bolo skvalitniť praktické vyučovanie našich žiakov. Ďalším významom je prezentácia školy a pomoc jej ekonomike. Veľmi dôležitá je aj realizácia zamestnancov, aby sa tu dobre cítili a boli hrdí na to, že pracujú v našej škole,“ povedal riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka.

Riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka počas porady so zamestnancami vo vynovenej reštaurácii Čierny orol

Celá rekonštrukcia prebiehala asi tri mesiace a škola na jej realizáciu vhodne využila obdobie, keď reštauračné prevádzky museli byť z dôvodu pandemických opatrení aj tak zatvorené. Časť nákladov financoval zriaďovateľ, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj, a druhú časť vykryla škola z vlastných financií. Celkové náklady boli vo výške okolo 100 000 eur.

V rámci rekonštrukcie bola kompletne obnovená jedáleň, vrátane novej podlahy a zariadenia. Nové je tiež zázemie pre čašníkov a zmenami k lepšiemu prešla i kuchyňa, v ktorej sa oveľa viac budú využívať nové, moderné technológie. „Vďaka ich používaniu budú naši žiaci omnoho lepšie pripravení na prax. Gastronómia sa stále vyvíja, množstvo vecí sa robí modernejšie a škola v tomto smere nesmie zaostať,“ zdôraznil riaditeľ SOŠOŠ, podľa ktorého teraz majú jedno z najmodernejších vybavení v rámci celého mesta.

Obnovou prešla aj kuchyňa Čierneho orla, v ktorej pribudli nové moderné technológie

Pochopiteľne, okrem príjemného prostredia a dobre vybavenej kuchyne je v kvalitnej reštaurácii nemenej dôležitá ponuka chutných jedál. V Čiernom orlovi sa rozhodli sústrediť aj na túto oblasť. „Keď pominú aktuálne obmedzenia, plánujeme podávať menu A, bezmäsité menu B a diétne menu C. Okrem toho budeme mať v ponuke dve až tri ďalšie jedlá, vrátane rôznych špecialít a jedál na objednávku,“ objasnil Bagačka, podľa ktorého tak budú denne pripravovať dovedna päť až šesť druhov jedál a v ponuke budú vždy i dve polievky.

K menu A budú v pondelok a piatok v reštaurácii Čierny orol pridávať aj ovocie. V stredu to bude dezert, pôjde hlavne o typické slovenské či maďarské pochúťky. Samozrejme, nebude chýbať ani výborná káva, ktorou sa toto zariadenie vyznačovalo aj v minulosti.

Reštaurácia Čierny orol na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote

Nový štart reštaurácie Čierny orol bude mať najbližších šesť týždňov na starosti skúsený šéfkuchár František Széplaky, člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. V minulosti pôsobil v rôznych jedálenských a reštauračných zariadenia, vrátane vychýrených reštaurácií v Lučenci, Rimavskej Sobote, Prahe, Banskej Štiavnici a v Tatrách. Skúsenosti má ale aj zo školstva a práce so žiakmi. V Čiernom orlovi tak bude do jeho kompetencií patriť okrem správneho „naštartovania“ kuchyne aj odborný výcvik žiakov.

František Széplaky (v strede) s kolektívom reštaurácie Čierny orol

„Počas môjho pôsobenia v reštaurácii chcem v prvom rade dosiahnuť, aby úroveň kuchyne stúpla, čo sa týka kvality jedla aj kvality práce. Chcem tiež ukázať moderné technológie a nový spôsob varenia, aby práca bola efektívna, a zároveň jedlo, ktoré ide zákazníkovi, malo top kvalitu,“ zdôraznil Széplaky.

Externý šéfkuchár však nebude iba supervízorom, ale chystá sa aj priamo zapojiť do varenia a prípravy jedál. Zákazníci sa teda môžu tešiť na niektoré špeciality z jeho portfólia. „Okrem toho budem, samozrejme, dohliadať na každé jedlo, aby šlo von v tej kvalite, ako má byť,“ zakončil.

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross