V súvislosti s možnosťou donášky jedla do domácností sa aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici množia rôzne otázky aj od obyvateľov. „V drvivej väčšine sú hypotetické - dá sa na škatuliach preniesť koronavírus, ako dlho sa drží koronavírus na papierových alebo plastových povrchoch, či môže byť jedlo kontaminované a podobne,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.
Podľa vedúcej Oddelenia hygieny výživy Ivany Sedliačikovej vzhľadom na pomerne krátku dobu výskytu koronavírusu SARS-CoV-2, spôsobujúceho ochorenie COVID-19, nie sú k dispozícii dostatočné, vedecky podložené štúdie o jeho správaní, o tom, ako dlho a na akých povrchoch je schopný prežiť.
Tento vírus sa prenáša predovšetkým vzduchom pri úzkom kontakte ľudí ako kvapôčková infekcia pri kýchaní, kašľaní a podobne. Ako ďalej vedúca hygieny výživy priblížila, pracovníci pri príprave a porciovaní jedla musia používať vhodné ochranné pomôcky (čistý pracovný odev, jednorazové rukavice, pokrývka hlavy, rúška na zakrytie úst a nosa). „Musí byť vylúčený priamy kontakt nebalených potravín a pokrmov s nechránenými rukami. Personál si musí sledovať zdravotný stav a ak vykazuje príznaky respiračného ochorenia (kýchanie, kašeľ, zvýšená teplota), takéto osoby nesmú manipulovať s potravinami alebo pokrmami a nesmú vstupovať do priestorov, kde sa manipuluje s potravinami,“ avizuje Sedliačiková.
Podľa jej slov sa musí udržiavať dôkladná čistota pracovného prostredia, pracovných plôch a pracovných pomôcok. Ako zároveň doplnila, potrebné je zvýšiť frekvenciu čistenia a dezinfekcie, pričom odstránenie obalov z pokrmov nevyžaduje špeciálny postup. „Je na zodpovednosti každého pracovníka – potravinára, aby svojim správaním zabezpečil elimináciu rizík spojených s možným šírením koronavírusu,“ apeluje Sedliačiková.
Zdroj: Rimava.sk