Aj v Rimavskosobotskom okrese v týchto dňoch kvôli kauze výrobkov z konského mäsa kontrolujú zariadenia spoločného stravovania. Ako ďalej pre Rimava.sk potvrdil riaditeľ rimavskosobotského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Dušan Béreš, s kontrolami sa začalo včera, správu o výsledkoch podajú 6. marca.
Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Lenky Skalickej budú kontroly zamerané na výskyt nevyhovujúceho výrobku a overenie jeho stiahnutia z trhu. Hlavný hygienik nariadil kontrolu v zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých vykonávajú štátny zdravotný dozor orgány verejného zdravotníctva, pretože aj tam boli distribuované výrobky s konským mäsom.
Skalická pripomína, že 22. februára boli Úradu verejného zdravotníctva zaslané z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá v Slovenskej republike zistenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Novom Meste nad Váhom. Vyplynulo z nich, že v mraziarenskom sklade novomestskej spoločnosti zistili 40 kartónov výrobku Lasagne Bolognese NOWACO, ktoré mali v označení uvedené len hovädzie mäso. "Výrobok bol s pozitívnym výsledkom vyšetrený v Štátnom veterinárnom ústave v Prahe na prítomnosť konskej DNA," dodala Skalická. V súčasnosti všetky šarže tohto výrobku sťahujú z trhu.
Škandál s konským mäsom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu krajín EÚ, prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď potravinová inšpekcia objavila konskú DNA v mrazených hovädzích hamburgeroch. Viaceré veľké spoločnosti ako Tesco alebo Burger King v reakcii prestali odoberať mäso od írskych dodávateľov. Konské mäso sa začiatkom týždňa objavilo aj v mäsových guľkách v českej predajni nábytkárskej siete IKEA, do predaja sa však nedostala, a to ani na Slovensku. IKEA na Slovensku však pre istotu poslala vzorky všetkých mäsových výrobkov na analýzu nezávislému laboratóriu.
Zdroj: Rimava.sk, SITA Foto: szpi.gov.cz