No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Urodilo sa vám v záhrade veľa jabĺk či hrušiek? Pomôcť vám s nimi vie Mobilná šťava. Vašu úrodu premenia na ovocnú šťavu

Leto sa pomaly končí a zo stromov opadáva posledná úroda ovocia. Zisťujete, že máte veľa jabĺk či hrušiek? Práve preto vznikol koncept Mobilná šťava, ktorá príde za vami do vašej obce a pomôže vám zlisovať vašu úrodu – premení ju na chutnú a domácu šťavu.

Ide o jedinečný nápad, ktorý na Slovensku nemá obdobu. Vznikol práve v Rimavskej Sobote. Stojí za ním Simon Janeschitz, ktorý objavil takýto druh podnikania v Nemecku a Rakúsku. "Je to taká inovačná vec na Slovensku. Máme aj ovocné sady, ktoré sú stále produktívne, no ľudia sa o ne nestarajú. Sú v okolí Rimavskej Soboty," povedal Janeschitz.

S Mobilnou šťavou začali už minulý rok, no stopla ich pandemická situácia na Slovensku. "My máme stroj z Nemecka, no pre Covid-19 omeškalo jeho doručenie. Dostali sme ho len koncom novembra. Lisovali sme vtedy ešte štyri dni," vysvetlil.

Tento rok s lisovaním začnú koncom septembra. "Termíny zverejníme online. Určite chceme ísť na sever Rimavskosobotského okresu. Minulý rok sme museli niektorých ľudí posielať domov, pretože nosili veľké množstvo ovocia. V posledný deň sme lisovali až do druhej v noci," dodal Janeschitz.

Ako prebieha výroba šťavy?

Aby z jabĺk mohla vzniknúť kvalitná a chutná šťava, ovocie musí byť zrelé a nie prezreté. Treba dať pozor aj na to, aby jablká neboli mäkké či múčnaté. Najlepšie je, ak sú čerstvo pozbierané a obraté zo stromov. Jablká by mali byť bez nahnitých miest. Nezáleží na tom, či sa lisuje len jedna odroda jabĺk, alebo sa ich pomieša viac. Vylisujú vám čisto prírodné šťavy s rôznou príchuťou.

Čo sa týka spracovania, jablká sa najskôr poriadne umyjú, rozomelú a až tak sa pristupuje k lisovaniu. Neskôr sa šťava na krátky čas šetrne zohreje a balí sa do kartónov, ktoré si už následne môžete vziať so sebou. Zo sto kíl jabĺk dokážu vyhotoviť 50 až 70 litrov šťavy. Jej trvanlivosť je približne rok, po otvorení krabice asi mesiac.

Pozrite si krátke video o tom, ako sa šťava z jabĺk vyrába:

Čo urobiť, ak chcete šťavu?

V prvom rade je potrebné napísať, že minimálne množstvo na lisovanie jabĺk je sto kilogramov. Výroba šťavy z tohto množstva trvá približne 20 minút. Ak nechcete čakať, kedy na vás príde rad, rezervujte si termín vopred a dohodnite sa na konkrétnom dátume.

Dôležité je, aby ste uviedli čo najpresnejšie množstvo jabĺk. Ak uvediete, že máte sto kilogramov jabĺk a budete ich mať tristo, spracovatelia nebudú vedieť vyrobiť šťavu v jednom termíne.

Ak máte viac ako 2 000 kilogramov jabĺk, Mobilná šťava príde priamo za vami. Ak ich však nemáte, spojte sa so susedmi, kamarátmi či známymi. Ak však príde Mobilná šťava priamo za vami, budú od vás potrebovať prípojku na prúd 380 V a 16 A, prípojku na vodu a nádobu na zvyšné ovocie. Na lis treba vyčleniť plochu 10x7 metrov a rovný, pevný podklad.

Viac informácií a kontakty nájdete na ich webovej stránke www.mobilnastava.sk.

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross