No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Nedostatky u zmrzlinárov v okrese hygiena zatiaľ nezistila

10. augusta 2010 |  | 

Spolu dvadsať kontrol u zmrzlinárov vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v okrese Rimavská Sobota pred začatím a počas letnej sezóny. Žiadne závažné nedostatky hygiena nezistila. Pre Rimava.sk to potvrdila vedúca oddelenia hygieny výživy  RÚVZ v Rimavskej Sobote, doktorka Henrieta Krkošková.

Ako uviedla, v letnom období je výkon štátneho zdravotného dozoru a úradnej kontroly potravín zameraný hlavne na zariadenia letnej turistickej sezóny. Medzi ne patria napríklad bufety na kúpaliskách, motoresty, cukrárne či predajne zmrzliny.

Rovnako ako iné potravinárske výrobne, aj zmrzlinári musia dodržiavať zákonom stanovené podmienky. Jednou z nich je napríklad zákaz uchovávať alebo omáčať porcovacie zariadenia na zmrzlinu v nádobke s vodou. „Zakázaný je okrem iného aj ambulantný predaj z podnosov, áut či nechránených pultov,“ vysvetľuje Krkošková. Ako dodáva, sťažnosti na predajne zmrzliny úrad v tomto roku neeviduje.

Vyskytla sa ale sťažnosť na kvalitu hotového pokrmu v jednom zariadení spoločného stravovania v meste Rimavská Sobota. Sťažovateľ uviedol, že po požití pokrmu sa u neho objavili tráviace ťažkosti. „Uvedené skutočnosti sa už v zariadení nepotvrdili, kontrolou však boli zistené iné nedostatky a zo strany úradu boli uložené aj sankcie,“ uviedla Krkošková. Podotýka, že ak majú ľudia pochybnosti o dodržaní hygienických predpisov, mali by sa s reklamáciou najprv obrátiť na prevádzkovateľov stravovacieho zariadenia. „Samozrejme, že svoj podnet môžu podať na  príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a uviesť v ňom všetky svoje pozorovania, zistenia a hlavne časové údaje. Priložiť môžu tiež doklad o zaplatení, prípadne fotografie,“ vysvetľuje vedúca oddelenia a dopĺňa, že úrad šetrí aj anonymné podania.

V lete je riziko ochorení z potravín vyššie

Ako doktorka Krkošková spomína, v letnom období sú ľudia (najmä malé deti, chorí a seniori) ohrození tzv. alimentárnymi ochoreniami z potravín , ktorých pôvodca vniká do organizmu cez tráviaci trakt. Najčastejšie sa môžu prenášať kontaktom, špinavými rukami, kontaminovanými potravinami, vodou alebo znečistenými predmetmi.  „Typickým alimentárym ochorením najmä v letnom období je salmonelóza. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia, zvlášť riziková je hydina,“ hovorí doktorka.

Okrem týchto ochorení patrí k ochoreniam z potravín aj shigelóza, čo je typické ochorenie „špinavých rúk“. Shigelly sa na potraviny prenášajú najčastejšie kontaminovanou vodou, najmä na surové ovocie a zeleninu, surové mlieko alebo mäso. Chorí alebo nakazení ľudia môžu pri nehygienickej manipulácii ďalej kontaminovať aj varené potraviny a rôzne pokrmy.

Podľa slov Krkoškovej, ochoreniam z potravín sa môžeme vyhnúť, keď sa budeme riadiť niekoľkými zásadami. “Všímať si treba nielen dobu trvanlivosti potravín, ale aj ich zafarbenie, tvar, pach či porušený obal,” upozorňuje doktorka. Pozornosť musíme podľa nej venovať aj skladovacím podmienkam a pri príprave jedla dôsledne dodržiavať hygienické zásady.  “Nikdy neponechávajte uvarené jedlá pri izbovej teplote, ale udržiavajte ich pri teplote nad 60° C, alebo ich rýchlo schlaďte a skladujte v chladničke. Potraviny nerozmrazujte voľne  pri izbovej teplote, ponorením do teplej vody, ale len v chlade – v chladničke,” pripomína Krkošková niektoré zo základných zásad, ako mnohým ochoreniam zabrániť.

Zdroj: Rimava.sk, RÚVZ Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross