No active "ca-sidebar-197687" sidebar

PÍŠETE NÁM: Čo všetko musia dodržiavať zmrzlinári

ilustračné fotoNemali by predajcovia zmrzliny podávať kornútok v servítke? Otázka, s ktorou sa na Rimava.sk obrátila čitateľka Eva. Podať oblátku spolu so servítkou by podľa nej malo byť samozrejmosťou u každého predajcu. Keďže zmrzlina neodmysliteľne patrí k letu, zisťovali sme, aké základné požiadavky musia splniť zmrzlinári, ako často ich hygiena kontroluje a či sa stretáva aj s podnetmi zo strany nespokojných konzumentov. Informácie pre Rimava.sk poskytla Henrieta Krkošková, vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rimavskej Sobote.

Podľa jej slov sa predaj nebalenej zmrzliny môže uskutočňovať len v trvalých stánkoch alebo v iných potravinárskych prevádzkárňach, ktoré sú na tento účel osobitne vybavené. Predaj nebalenej zmrzliny z podnosov, pojazdných vozíkov, košov, áut, nechránených pultov a podobne, je zakázaný.

V tomto roku hygienici ešte nezaznamenali žiadny podnet na preskúmanie dodržiavania povinností zmrzlinárov v Rimavskej Sobote. Vlani im podanie postúpili zo Slovenskej obchodnej inšpekcie v Banskej Bystrici. "Bolo v ňom poukázané práve na predaj zmrzliny do kornútka, ktorý nebol zabalený do servítky," uviedla vedúca oddelenia a spomenula, že podnet nebol opodstatnený. Pri výkone kontroly zistili, že predajca zmrzliny používal rukavice.

Papierové, plastové, oblátkové a iné nádobky určené na porciovanie zmrzliny musia byť uložené tak, aby boli chránené pred znečistením. To, či majú zmrzlinári používať servítky, nie je vyslovene určené. "Povinnosť predajcu zmrzliny podávať zákazníkovi kornútok v servítke nie je v predpise takto definovaná, na rozdiel od predaja nebalených pekárskych výrobkov, kde je v zákone presne uvedené, že ich predaj sa môže vykonávať  prostredníctvom technických prostriedkov a technických zariadení," vysvetlila Henrieta Krkošková. Ako však dodala, podľa zákona o potravinách ten, kto predáva potraviny, je povinný nebalené potraviny zabaliť do funkčne vhodného a zdravotne neškodného obalového materiálu a pri manipulácii s nimi používať čisté pomôcky a náradie.

Pýtali sme sa tiež, či môžu predajcovia zmrzliny naberačku namáčať do vody a či by mali pracovať s hygienickými rukavicami. "Porcovacie náradie t.j. naberačka na zmrzlinu sa počas predaja nesmie uchovávať alebo omáčať v nádobke so stojatou vodou," potvrdila vedúca oddelenia. Povinnosť predajcu zmrzliny používať pri predaji rukavice nie je v predpise takto definovaná. Opäť však platí, kto predáva nebalené potraviny, musí pri manipulácii s nimi používať čisté pomôcky a náradie. "V prevádzkach, kde je len jeden predavač zmrzliny, ktorý vydáva zmrzlinu a súčasne manipuluje s peniazmi by mohol mať na ruke, ktorou kornútky berie, rukavicu," uviedla Henrieta Krkošková.

Zmrzlinárne pravidelne kontrolujú

RÚVZ predajcov zmrzliny kontroluje pred začatím sezóny aj v jej priebehu. V Rimavskej Sobote bolo doteraz vykonaných 11 kontrol a odobratých desať vzoriek zmrzliny. Nedostatky zatiaľ nezistili. "Všetky vyšetrené zmrzliny v mikrobiologických ukazovateľoch vyhoveli požiadavkám platnej legislatívy," ubezpečila Henrieta Krkošková. Chemické analýzy podľa jej slov nie sú zatiaľ ukončené.

RÚVZ v Rimavskej Sobote eviduje všetkých výrobcov a predajcov zmrzliny, keďže potrebujú súhlas orgánu na ochranu zdravia. "K dnešnému dňu bolo v meste Rimavská Sobota osem prevádzkovateľov - výrobcov s predajom zmrzliny. Predaj priemyselne balenej zmrzliny s predajom do kornútkov k dnešnému dňu bol posúdený v troch prevádzkach zariadenia spoločného stravovania – cukrárňach a kaviarniach," informovala vedúca oddelenia hygieny výživy.

Máte tip na tému, ktorá by podľa Vás mohla byť zaujímavá aj pre ostatných čitateľov? Je vo Vašom okolí niečo, na čo chcete upozorniť? Napíšte do redakcie Rimava.sk, nechajte nám svoj odkaz v čiernej skrinke alebo ho pošlite priamo na [email protected]

Zdroj: Rimava.sk


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross