RIMAVSKÁ SOBOTA - Keď sa povie Toskánsko, vynorí sa nám predstava zelených lúk, úzkych uličiek, dobrého vína a srdečných ľudí. My sa ale zameriavame na mestečko Arezzo, ktoré sa radí medzi mestá osídlené od staroveku.
Asi nikto z nás netušil, že mesto je staršie ako egyptská Alexandria. Je to jedno z najväčších a najvýznamnejších sídiel Etruskov. Títo záhadní ľudia obsadili hlavne územie Toskánska, a to kvôli skvelému jedlu a vínu. Diviaci, potulujúci sa po toskánskych kopcoch, boli u Etruskov obľúbenou pochúťkou.
Žiaci Súkromnej strednej odbornej školy v R. Sobote sa vybrali na gastronomické putovanie po tejto výnimočnej oblasti Talianska, v rámci projektu Erasmus+, do mestečka Arezzo. Mestečko je známe výbornými jedlami z diviny (Papardelle al cinghiale), z hovädziny (Bistecca Fiorentina), aj syrmi, ako je Pecorino. Kuchyňa je výnimočná používaním bielych a čiernych hľuzoviek.
"Nemôžeme obísť ani vinársku oblasť Chianti, ktorá produkuje vína do celého sveta. Je známe, že miestni ľudia si potrpia na tradičné lokálne jedlá. Kuchyňa je jednoduchá, s dôrazom na kvalitu miestnych regionálnych surovín. Hlavnou zložkou toskánskej kuchyne je olivový olej, chlieb, cestoviny, bylinky, hľuzovky a víno. Odráža sa to aj v reštauráciách a tavernách," konštatovali študenti.
„Poďte ochutnať jedlá v našej reštaurácii,“ pozýval učiteľov SSOŠ žiak školy Kristián Cupper, ktorý pracoval v Tortello Divino. Ako sľubuje názov reštaurácie, ich cestoviny sú naozaj „božské“ a pohladia vaše zmysly už od dverí. „Príďte aj k nám, máme niečo modernejšie a zároveň tradičné,“ vyzývali študenti Erik Bocko, Laura Vargová a Natália Nagyová do reštaurácie Myura Restaurant Lounge. Kuchyňa je zameraná na jedlá z tradičných surovín regiónu a tradičné postupy prípravy v modernom prevedení. „Potom sa zastavte u nás, určite sa vám bude páčiť,“ pokračoval v pozvaniach na klasické talianske menu a prípravu jedál Zoltán Daniel Balyo, ktorý pracoval s Mátém Benedekom a Viktóriou Gálovou v reštaurácii Lancia D´Oro a Ristorante Logge Vasari.
Tieto reštaurácie sú regionálne, príprava jedál je jednoduchá, s lokálnymi surovinami, jedlá dopĺňajú regionálne nápoje. Zoltán povedal, že je to pastva pre oči a chuťové poháriky. Anita Palíková zas pracovala v malej hotelovej reštaurácii rodinného typu. Lóránt Fazekaš pracoval v reštaurácii typu steakhouse – Porca Vacca. Jedlá z mäsa sa pripravujú z toskánskeho druhu kravy Chianina, samozrejme, na domácom olivovom oleji.
Ich gastronomické putovanie po reštauráciách v meste Arezzo zakončili pochvalou regionálnej kuchyne, ústretovosťou personálu a majiteľov reštaurácií, v ktorých praxovali žiaci SSOŠ. Z miesta odchádzali plní dojmov a krásnych zážitkov.
Cieľom projektu Erasmus+ bolo naučiť sa pripravovať toskánsku kuchyňu, s dôrazom na lokálne suroviny. Tento cieľ bol splnený. "Určite by sme mohli povedať, že sme sa naučili aj nakladať a separovať odpad v kuchyni, pripravovať jedlá šetrným spôsobom z bio surovín, ale hlavne sme bohatší o ďalšie skúsenosti v hotelierstve a gastronómii. To, čo si nesieme v sebe, sú neopakovateľné zážitky, skúsenosti a pracovné návyky. Ďakujeme, Arezzo, že sme sa tu mohli zastaviť, učiť sa od starých majstrov kuchárov," uzavreli študenti SSOŠ z tried 3. H a I. NS.
PR článok
Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.
NENECHAJTE SI UJSŤ