RIMAVSKÁ SOBOTA – Už takmer dva mesiace môžu aj obyvatelia Rimavskej Soboty triediť bio kuchynský odpad. Hnedé nádoby začali pred panelákmi pribúdať približne v polovici septembra. Zber zabezpečuje firma Brantner Gemer s.r.o.
Ako pre Rimava.sk povedal riaditeľ tejto firmy Ladislav Šalamon, v nádobách sa nachádza častokrát správne vytriedený odpad. „Celú kvalitu odpadu ničí zopár výnimiek, ktorí hodia do kontajnera to, čo tam nepatrí. Stretli sme sa za uplynulý mesiac s pneumatikou, igelitovými vreckami a taškami alebo plastovým odpadom, ktorý patrí do žltej nádoby,“ zhodnotil riaditeľ Šalamon s tým, že ak by sa takéto výnimky nevyskytovali, kvalita triedenia by bola v poriadku.
Článok pokračuje pod reklamou
Najčastejšou chybou je podľa skúseností firmy to, že ľudia do hnedých nádob hádžu bio kuchynský odpad v plastových vreckách a najmä v igelitových taškách. „Odpad zbieraný do uvedených obalov je potrebné do kontajnera vysypať a znečistené obaly hodiť do kontajnera určeného na komunálny odpad,“ vysvetlil ďalej Ladislav Šalamon. 0bsah kontajneru, v ktorom je aj nevhodný odpad, končí v komunálnom odpade, a tak nazmar vychádza úsilie iných ľudí.
Podľa údajov, ktoré redakcii riaditeľ Brantner Gemer poskytol, firma do 26. októbra vyzbierala približne 9,6 ton kuchynského bio odpadu (4. október – 1,04 t, 11. október – 3,457 t, 19. október – 2,525 t, 26. október – 2,534 t).
Ako správne triediť kuchynský bioodpad, sa dočítate v našom staršom článku.