No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vo Veľkých Teriakovciach slávnostne otvorili obnovený vodný mlyn

21. augusta 2010 | |  | 

Vodný mlyn - Veľké Teriakovce

Približne dvestoročný vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach dnes v novom šate privítal návštevníkov z blízkeho aj ďalekého okolia. Historickú budovu, ktorá za posledné tri roky prešla komplexnou vnútornou i vonkajšou rekonštrukciou, slávnostne otvorili a posvätili. Takmer tisícka návštevníkov si potom počas dňa prezrela vnútorné priestory mlyna, zaujal však aj sprievodný folklórny program a prezentačné dvory v obci.

 

Mirka KubaliakováProjekt rekonštrukcie vodného mlyna, ktorý je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou, pripravili a zrealizovali dobrovoľníci z občianskeho združenia Ozveny z Hrachova. Ako pre Rimava.sk uviedla projektová manažérka združenia Miroslava Kubaliaková, dnešný deň bol vyvrcholením myšlienky obnovy mlyna. „Mlyn sa za posledné mesiace stal v podstate našim domovom. Berieme ho ako čosi naozaj ojedinelé v našom regióne,“ uviedla Kubaliaková.

V priestoroch zrekonštruovaného mlyna vznikli expozície tradičných remesiel, návštevníci môžu nahliadnuť do tradičnej kuchyne či ľudovej izbice. Okrem toho sú v budove aj priestory pre vzdelávanie, stretnutia, príležitostné aktivity a informačné centrum pre miestnych aj turistov.

Na dnešnej slávnosti nechýbal ani posledný žijúci mlynár z Veľkých Teriakoviec, 83-ročný Július Bubelíny. Ako pre Rimava.sk povedal, v mlyne odpracoval jedenásť rokov, istý čas v ňom aj býval. „Potom som si postavil dom hneď vedľa mlyna a dobre som urobil, lebo sa mi to veľmi páči,“ zhodnotil.

.

Myšlienku obnovy mlyna a iniciatívu občianskeho združenia Ozveny pozitívne vníma aj starosta Veľkých Teriakoviec Ondrej Karas. „Je to pre nás veľká vec, mlyn bol hrozne schátralý. Veľa ľudí hovorilo, že sú to zbytočne vyhodené peniaze, ale dnes vidíme, že sa to dalo dať dokopy a pre obec to bude len prínosom,“ povedal pre Rimava.sk starosta. Ako dodal, na projekt obnovy prispela aj obec vo výške približne osemtisíc euro.

Projekt obnovy si vyžiadal sumu viac ako 570-tisíc eur, financovaný bol grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu, spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

.

.
 
 

 

 

Zdroj: Rimava.sk (PR článok)

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross