No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Murgaš mimoriadnu schôdzu nezvolal, podozrenia trvajú

10. decembra 2009 |  | 

Mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja, ktoré mal župan Milan Murgaš zvolať do 30 dní od 9. novembra, kedy mu skupina poslancov doručila žiadosť o jeho zvolanie, sa dosiaľ neuskutočnilo ani nebolo zvolané. Murgaš pritom 9. novembra uviedol, že zasadnutie v zákonom stanovenej 30-dňovej lehote zvolá. Prečo tak neurobil, sa agentúre SITA nepodarilo zistiť, keďže telefón má vypnutý. Jeho asistent a hovorca banskobystrickej župy Roman Lebeda potvrdil, že Murgaš zatiaľ mimoriadne zasadnutie nezvolal, dôvody však neuviedol s tým, že Murgaš má od 30. novembra dovolenku a momentálne je v zahraničí. Do práce má nastúpiť 14. decembra.

"Murgaš je Murgaš," komentovala situáciu pre agentúru SITA župná poslankyňa Tatiana Štulrajterová, ktorá zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovala a zozbierala medzi poslancami potrebný počet podpisov pod návrh. Na mimoriadnom zasadnutí sa chcú poslanci Murgaša opýtať na vznik firmy Regionálne cesty, s. r. o. Tá vznikla 28. októbra ako 100-percentne dcérska firma župnej akciovej spoločnosti Banskobystrická regionálna správa ciest. Poslanci sa o založení novej firmy dozvedeli len náhodou z obchodného registra, nevedeli o ňom ani členovia dozornej rady a predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Podľa poslancov, ktorí podpísali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, bolo založenie firmy Regionálne cesty nepochopiteľné, podozrivé a aj zbytočné. Podozrivé najmä preto, že sa udialo náhle a utajene a zbytočné preto, lebo rovnakú činnosť môže vykonávať aj materská firma. Podozrivé je podľa nich aj to, že nová firma sídli v Leviciach, teda v inom kraji. Poslanec Jozef Šimko v tejto súvislosti podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pretože má podozrenie, že došlo k spáchaniu trestných činov podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Murgaša, ktorý ako štatutárny zástupca župy zastáva v 100-percentnej župnej akciovke Banskobystrická regionálna správa ciest funkciu valného zhromaždenia a rovnaké postavenie mal aj v novozaloženej firme, pre agentúru SITA 8. novembra uviedol, že dôvodom, prečo si Banskobystrická regionálna správa ciest založila dcérsku s. r. o. Regionálne cesty, je potreba oddeliť údržbu ciest vo vlastníctve župy, ktorá zostane na starosti materskej firme, od biznisu, čiže údržby komunikácií pre iné subjekty, čo má byť úlohou dcérskej firmy. Poslanci to považujú za nepochopiteľné zriaďovanie si konkurenčnej dcérskej firmy. "Máme dôvodné podozrenie, že dochádza k prechodu majetku, práva a povinností, zmluvných vzťahov na túto novú obchodnú spoločnosť, na ktorú zastupiteľstvo nebude mať priamo dosah," povedala 9. novembra poslankyňa Štulrajterová. Odborári z Banskobystrickej regionálnej správy ciest považujú založenie firmy Regionálne cesty, s. r. o., za netrasparetné, podozrivé a nebezpečné aktivity pri nakladaní s verejným majetkom a hazardovanie so zamestnanosťou.

Podľa obchodného registra má firma Regionálne cesty od 21. novembra nového konateľa. Od 1. decembra už nie je 100-percentne dcérskou firmou Banskobystrickej regionálnej správy ciest, lebo jej druhým, majoritným spoločníkom sa stala firma CENTRAL AND EASTERN EUROPE INFRASTRUCTURE INVESTMENTS LIMITED, sídliaca v britskom Londýne. Kým vklad Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Regionálnych cestách je 8-tisíc eur, vklad nového spoločníka z Británie je 19-tisíc eur.

Župná Banskobystrická regionálna správa ciest má od 28. novembra nového predsedu predstavenstva. Bydlisko má, rovnako ako konateľ Regionálnych ciest, v Leviciach. Štulrajterová ešte 9. novembra upozornila aj na podľa nej podozrivú zmenu stanov Banskobystrickej regionálnej správy ciest, podľa ktorej od augusta tohto roka je v mene spoločnosti oprávnený konať predseda predstavenstva samostatne, kým dovtedy mohol konať len spolu s minimálne jedným ďalším členom predstavenstva. Pripomenula, že kompetenciu meniť stanovy má len valné zhromaždenie, ktorým je v tomto prípade Murgaš.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 9. decembra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross