No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vedenie mesta dnes rokovalo o úsporných opatreniach

28. júla 2009 |  | 

V kancelárii rimavskosobotského primátora Štefana Cifruša sa dnes konala operatívna porada na tému „krízový stav a úsporné opatrenia“. Pre Rimava.sk to potvrdila vedúca ekonomického oddelenia MsÚ Oľga Fabová. Ako uviedla, vedúci jednotlivých oddelení MsÚ, príspevkových organizácií ako aj šéf Mestskej bytovej správy dnes primátorovi predložili návrhy úsporných opatrení.

„Tieto návrhy teraz musíme vyčísliť, sčítať a vyhodnotiť ich finančný dopad pre mesto,“ povedala Fabová. Ako poznamenala, šetrenie sa bude týkať viacerých oblastí, okrem iného prevádzkových nákladov, obmedzia sa napríklad služobné cesty, školenia či výdavky na telefóny. Pozastavené sú všetky nákupy a opravy, riešiť sa budú len havarijné stavy. Akékoľvek investície sa navrhujú pozastaviť (okrem už rozbehnutých).  „Znižovať sa však určite nebudú jednorázové sociálne príspevky pre občanov,“ doplnila.

Podľa jej slov navrhli niektorí vedúci aj viacero alternatív, pri ktorých je potrebné urobiť podrobnejšie prepočty a analýzy. Osobitnou kapitolou je aj odpredaj mestského majetku. „Určite  nie je v záujme mesta predávať majetok pod cenu alebo sa zbaviť takého majetku, ktorý je pre mesto zaujímavý,“ uviedla vedúca ekonomického oddelenia. Ako dodala, odpredaj majetku bude závisieť od rozhodnutia mestského zastupiteľstva.

„Ďalší postup pri krízových opatreniach ovplyvní aj rokovanie Združenia miest a obcí Slovenska, ktorého sa v stredu, 5. augusta, zúčastní primátor mesta Štefan Cifruš,“ informovala Fabová. Na základe rokovania by podľa nej malo byť jasné, či sú podielové dane pre samosprávy definitívne alebo sa nimi bude vláda ešte zaoberať.  V stredu, 12.augusta, sa potom u primátora uskutoční opätovná porada vedenia mesta.

Ako vedúca ekonomického oddelenia MsÚ uviedla, krízový stav je spôsobený výpadkom podielových daní.
Oproti pôvodnému plánu Ministerstva financií SR bude v mestskej kase chýbať takmer 1 mil. eur (30 mil. Sk).

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross