No active "ca-sidebar-197687" sidebar

STROM ROKA: Stromy v ankete nezostávajú bez povšimnutia, napomáhajú aj rozvoju turizmu

24. apríla 2019 |  | | |

Víťazné stromy z ankety „Strom roka", ako aj stromy, ktoré sú do súťaže zapojené nezostávajú bez povšimnutia. Zviditeľňujú obec, región a napomáhajú rozvoju turizmu. Dôkazom toho je aj minuloročný víťaz 235-ročná lipa veľkolistá z Kopčian, ktorá získala takmer 10-tisíc hlasov a na Záhorí spôsobila takmer "revolúciu" pri hlasovaní. „Ľudia boli skvelí. Nie len u nás v obci, ale aj v širokom okolí. Súťažou sme všetci žili," opísala v rozhovore pre Rimava.sk organizátorka tamojšieho hlasovania Ivona Bolebruchová z Kopčian, spôsob, ako zabojovali o vítazstvo Lipy stojacej pri kostolíku. Turisti miesto vyhľadávali často. „Vďaka ankete Strom roka a víťazstvu našej „lipinky“ v nej, je tu ale plno. A to doslovne. Počas pracovných dní, no najmä cez víkendy," hovorí Bolebruchová. Podľa jej slov sa v jeden slnečný deň v priebehu dvoch hodín pri lipe vystriedalo až 160 ľudí. „A to už tu teraz máme bežne. Nesmierne sa tomu tešíme," povedala Bolebruchová, * ktorá lipu nominovala.

Prečo ste sa rozhodli prihlásiť strom do súťaže, čo vás k tomu viedlo?

Dôvodov bolo viac. Miesto, kde lipa rastie, milujem. Pod lipou sa
často učím so svojimi žiakmi. Najmä v horúcich letných dňoch je tam oveľa
príjemnejšie ako v škole. Preto ma veľmi trápil jej stav. Lipa už niekoľko
rokov chradne. Žije v ťažkých podmienkach.Je to solitérny strom rastúci na suchom vyprahnutom mieste, šľahaná vetrom. Okrem týchto ťažkých podmienok,
bol v minulosti pri rekonštrukčných prácach na kostole a tiež pri
archeologickom výskume poškodený jej koreňový systém. Dokonca sa pred
nedávnom zvažovalo, že vzhľadom k jej stavu, bude odstránená. Je to pre mňa
niečo nemysliteľné a nepredstaviteľné. Napriek jej skromnému vzhľadu, tvorí
neodmysliteľnú spoločníčku nášmu kostolu. Návštevníci kostola pod ňou
sedávajú, ale jej dôležitosť a krásu si neuvedomovali. Vedela som, že je
treba urobiť niečo, čo na lipu upozorní. Anketa Strom roka bola na to ako
stvorená. A to bude- a aj bol, prvý krok, z ktorého môžeme potom vychádzať
pri jej záchrane.

Čo Vám víťazstvo v ankete Strom roka prinieslo?

Úprimne povedané, dnes mám pocit, akoby som predtým žila život iného človeka. Určite v ňom boli radosti, ale predovšetkým starosti. Tie som zle znášala, bola som nimi unavená a stratila som zmysel života. Príchodom akcie „Lipa“, si uvedomujem, že to zlé obdobie je za mnou a na svete je krásne. Znie to ako fráza, ale naozaj je to tak. Teraz už sú to príjemné starosti, napr. čo treba ešte pre lipu urobiť, ako jej pomôcť i iným stromom…atď. Anketa Strom roka, mi priniesla nové priateľstvá, spoznala som veľa úžasných ľudí. Samozrejme dobrý pocit, že lipa už nezostáva bez povšimnutia, pocit spokojnosti, že naše úsilie nevyšlo nazmar. Radosť a pocit, že bojovať za hocijakú dobrú vec sa oplatí, len sa netreba vzdávať.

Bolo náročné z vašej strany zorganizovať- motivovať ľudí, aby hlasovali za lipu?

Nie, nebolo. Hoci to spočiatku nevyzeralo celkom dobre, málo ľudí reagovalo na výzvu. Prvý týždeň som bola sklamaná. Nebolo to však spôsobené nezáujmom, ale neznalosťou o čo ide. Stačilo iba viac propagácie, rozširovať vedomosť o ankete a jej význam. Ľudia sa začali pridávať, vyzeralo to ako gigantická reťazovka. Samozrejme málinko preháňam. Ale naozaj nás bolo zo dňa na deň viac a viac. Nestíhala som roznášať letáčiky, hlasovacie lístky. Ľudia boli skvelí. Nie len u nás v obci, ale aj v širokom okolí. Súťažou sme všetci žili.

K čomu Vás táto anketa naštartovala?

Prírodu som mala vždy rada, chodili sme s manželom a s deťmi na prechádzky do lesov, na túry do hôr. Vždy som vnímala tú krásu, ale nikdy som si neuvedomovala čo sa o ňu pričinilo. Tak ako iní ľudia. Všimla som si pekný strom, ale nikdy som nerozmýšľala nad jeho „životom“. Tým, že som sa, vďaka súťaži, zoznámila s arboristami, ďalšími skvelými osobnosťami ktoré sa zaoberajú záchranou stromov, pochopila som, že i ja sa môžem pričiniť o to, aby som prírode- stromom pomohla. Takže som naštartovaná pestovať, sadiť stromy, starať sa o ne ako to len pôjde v rámci mojich možností. V obci vzniká občianske združenie, ktoré sa bude starať o lipu, o iné stromy, vysádzať ich. Veľmi sa tomu teším. A keďže som učiteľka, tak vzdelávať deti v tomto smere a predávať im ten pocit radosti z krásy stromov.

Informácie ako nominovať strom do ankety, ktorú vyhlásila Nadácia Ekopolis nájdete tu.

Zdroj: Rimava.sk

Doplnené * 24.apríla


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross