No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V uplynulých voľných dňoch hasili už skoro desať požiarov, takmer všetky v prírode

Suchá príroda a oheň zamestnali hasičov v uplynulých voľných dňoch na viacerých miestach v okrese Rimavská Sobota. Od piatku, do nedele, 12. apríla zasahovali takmer pri desiatich požiaroch, takmer všetky boli v prírode. O tom v piatok pri Kružne sme vás informovali.

Aj napriek nariadeniu hasičov, ktorí už začiatkom apríla zhodnotili situáciu za veľmi rizikovú a vydali zákaz zakladania ohňa či vypaľovania trávy, smerovali takmer všetky výjazdy práve k požiarom v prírode. Z takmer desiatich iba jeden sa týkal komína v Tisovci. Ako ďalej Rimava.sk informoval riaditeľ OR HaZZ Rimavská Sobota Marek Laššák, až dvakrát zasahovali pri likvidácii požiaru v Hnúšti v miestnej časti Brádno. Juh okresu Rimavská Sobota tiež tiež nechýbal a pri obci Rimavská Seč a Dubno zasahovali pri hasení horiacej trávy a tŕstia väčšieho rozsahu.

Článok pokračuje pod reklamou



V nedeľu, počas takmer celého dňa, bojovali s najrozsiahlejším požiarom pri Brádne nad Hnúšťou. V lese kde bola ťažba a neďaleko územia stromy lámala veterná kalamita, teraz vyčínal oheň. Hasiči využívali podľa Laššáka kyvadlovú dopravu na zásobovanie vodou.

„Horelo na ploche približne 3,5 hektára a hasili sme ho viac ako sedem hodín,“ povedal pre Rimava.sk Laššák. Na mieste zasahovalo 15 profesionálnych hasičov a až 40 dobrovoľníkov z obcí Klenovec, Teplý Vrch, Drienčany, R. Brezovo, R. Baňa, Hrachovo, Tisovec či Lehota nad Rimavicou. Z techniky využívali cisterny a štvorkolky.

Podľa riaditeľa OR HaZZ Rimavská Sobota pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bolo zle uhasené ohnisko v blízkosti cesty. Vinníka však zatiaľ nemajú a zistiť ho v takýchto prípadoch býva obtiažne. „Vo väčšine prípadov to evidujeme ako úmyselné vypaľovanie, bez vinníka. Škody vyčísľujeme,“ dodal Laššák s tým, že niektoré lokality kde horelo spadajú aj pod Chránené krajinné územie Cerova vrchovina. Hasiči však apelujú na ľudí, ktorí chodia do lesa k zodpovednejšiemu chovaniu, nakoľko sami sebe ničia prírodu

Okrem Kružna tak horelo aj v Tisovci, v lese nad Hnúšťou smer Krokava, tráva pri obci Ratkovská Suchá a Lehota nad Rimavicou.

Vypaľovanie trávy je pritom na Slovensku protizákonné, ľuďom hrozí pokuta do 331 eur. Právnickým osobám a fyzickým osobám-podnikateľom môže byť uložená sankcia až do výšky viac ako 16 tis. eur.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: HaZZ Rimavská Sobota, DHZ Klenovec


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross