No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Za ich pomoc opeľovačom dostali medzinárodné uznanie. Včelí kRaj reprezentoval Slovensko

Zdroj: Včelí kRaj

KOKAVA NAD RIMAVICOU – Projekt Včelí kRaj vznikol v roku 2013 a je založený na vyše 65-ročnej tradícii včelárenia v rodine Turčániovcov. Po približne ôsmich rokoch práce sa Včeliemu kRaju dostalo medzinárodnej pocty.

„Minulý rok sme získali ocenenie Cena SR za krajinu, ktoré pre nás veľmi veľa znamená. Spomedzi všetkých prihlásených projektov sme ako jediný zástupca Slovenskej republiky postúpili do 7. ročníka Ceny Rady Európy za krajinu, kde členské štáty nominovali 12 projektov. Náš projekt Včelí kRaj získal v súťaži špeciálne uznanie medzinárodnej poroty,“ informoval Včelí kRaj na sociálnej sieti.

Článok pokračuje pod reklamou


„Máme obrovskú radosť a veľmi si to vážime! Pre nás to znamená, že náš projekt má zmysel, a to nielen pre naše blízke okolie, ale môže slúžiť ako inšpirácia aj v európskom meradle,“ dodali.

Zdroj: Včelí kRaj

Vyhlasovateľom Ceny za krajinu na národnej úrovni je Ministerstvo životného prostredia, koordinovaním a organizáciou je poverená Slovenská agentúra životného prostredia. Ako ďalej uviedla Slovenská agentúra životného prostredia, v roku 2020 bola cena udelená občianskemu združeniu kRAJ za zachovávanie a propagáciu včelárstva, podporu biodiverzity krajiny a rozvoj sociálnej ekonomiky s výnimočným humánnym aspektom.

Prečítajte si tiež: Včelármi sú z generácie na generáciu, ich práca sa dostala na medzinárodnú úroveň

„Cieľom oceneného projektu bolo budovať udržateľnú krajinu formou ochrany opeľovačov a zabezpečením opeľovacej činnosti včelami, ale aj prirodzenými opeľovačmi. Občianske združenie prispieva k zachovávaniu včelárstva najmä v regiónoch Malohontu a Gemera rôznymi aktivitami,“ vysvetlili s tým, že združenie vybudovalo vzdelávacie centrum a prevádzkuje dve jedinečné vzdelávacie včelnice určené širokej laickej i odbornej verejnosti, ktoré predstavujú nový, vzorový a replikovateľný model otvorenej včelnice počas celého roka, kde sa konajú zážitkové programy pre všetky typy škôl, od materských škôl až po univerzity.

Zdroj: Včelí kRaj

Článok pokračuje pod reklamou


Občianske združenie organizuje kurzy včelárstva pre začiatočníkov a bezplatné ročné včelárske kurzy pre dlhodobo nezamestnaných s poskytnutím materiálnej pomoci, realizuje projekt Férový med, venuje sa sociálnemu podnikaniu zameranému na výrobu včelích produktov a včelárskeho vybavenia. Do svojej činnosti zapája aj marginalizované skupiny a ľudí s mentálnym a fyzickým hendikepom.

Prečítajte si tiež: Netušili, že vyrábajú dar pre Svätého Otca. Teraz ku každej pristupujú tak, akoby mala patriť pápežovi

Okrem Slovenskej republiky boli špeciálnym uznaním medzinárodnej poroty ocenené aj projekty z Bulharska, Fínska, Slovinska a Turecka.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross