No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Krásy regiónu z konského chrbta? Projekt chce z Muránskej planiny vytvoriť centrum jazdeckej turistiky

Zdroj: Huculská magistrála

MURÁNSKA PLANINA – Niečo cez 271-tisíc eur sa podarilo získať Partnerstvu Muránska planina – Čierny Hron. Ide o financie z Plánu obnovy a odolnosti SR na rozvojové projekty mäkkého turizmu v Národnom parku Muránska planina. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v tejto súvislosti podporilo 15 projektov z NP Muránska planina v celkovej výške viac ako 8,5 milióna eur.

„Cieľom projektu je podpora rozvoja jazdeckej turistiky v území NP Muránska planina. V NP a širšom regióne sa už niekoľko rokov postupne podporuje rozvoj jazdeckej turistiky, ako formy prírodného turizmu, ktorá je blízka nášmu regiónu. Zrealizovalo sa viacero aktivít a projektov hlavne pod hlavičkou Huculskej magistrály,“ priblížil pre Rimava.sk Igor Pašmík, manažér MAS Partnerstvo Muránska planina – Čierny Hron.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako ďalej vysvetlil, zámerom je zriadenie a sprevádzkovanie hlavných jazdeckých trás (trás Huculskej magistrály – cca 150 km) tak, aby splňovali štandardy oficiálnych turistických trás a zvýšila sa bezpečnosť a komfort turistov na koňoch.

K TÉME:
Státisíce pre Muránsku planinu: Podporených bolo niekoľko projektov z oblasti turizmu

Na rozvoj Národného parku Muránska planina získal kraj viac ako 1,5 milióna eur z Plánu obnovy

V Národnom parku Muránska planina postavia záchytné parkoviská, nadšencov bežkovania potešia nové značené trasy

Dokumentárne filmy priblížia krásy Národného parku Muránska planina, cieľom je propagovať región

„Súčasťou projektu bude vytýčenie bezpečných trás, ich digitálne mapovanie, rekognoskácia súčasného stavu terénu, spracovanie trasovej dokumentácie, vyznačenie zaujímavých lokalít, vyrokovanie súhlasu majiteľmi pozemkov, legalizačné a povoľovacie konanie, výroba značenia a jeho osadenie v teréne v súlade s normami, doplnenie vlastného značenia, doplnenie drobnej infraštruktúry pre jazdeckú turistiku v troch lokalitách, vyhotovenie navigačnej aplikácie, spracovanie i tlač mapy a sprievodcu ako aj vyčistenie a sprevádzkovanie trás a ich pravidelná údržba s využitím zakúpeného technického vybavenia,“ vymenoval.

Hlavným prínosom je podľa slov Igora Pašmíka zvýšenie návštevnosti územia tohto národného parku a vytvorenie i prevádzkovanie v podstate prvého uceleného pilotného projektu jazdeckej turistiky na Slovensku v súlade s platnými normami. Národný park Muránska planina – Huculská magistrála, by sa tak mohla etablovať ako centrum jazdeckej turistiky na Slovensku, čím sa podporí prírodná forma turizmu v NP Muránska planina.

„Naše Partnerstvo Muránska planina – Čierny Hron dlhodobo aktívne pôsobí v podpore jazdeckej turistiky v našom regióne. Projekt budeme realizovať v úzkej spolupráci s našimi členmi, ktorými sú napríklad OZ Huculská magistrála, OZ Nová Burda, KOS TO Rimavská dolina, OZ Vrchár, Zbojská, s.r.o., mesto Tisovec, obec Muráň a ďalší. Máme vybudovaný skúsený manažérsky tím a trvalo udržateľný rozvoj nášho regiónu je našou prioritou číslo jedna,“ dodal na záver Igor Pašmík.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross