No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Dokumentárne filmy priblížia krásy Národného parku Muránska planina, cieľom je propagovať región

30. novembra 2022 | | | |  | 
Foto ilustračné. Autor: Tamás Kusza

Medzi míľniky Plánu obnovy a odolnosti SR patria aj rozvojové projekty mäkkého turizmu v Národnom parku Muránska planina. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v tejto súvislosti podporilo 15 projektov z NP Muránska planina v celkovej výške viac ako 8,5 milióna eur.

Jedným z projektov je aj Propagácia turistického potenciálu regiónu Národného parku Muránska planina prostredníctvom audiovizuálnej tvorby, ktorý má pod taktovkou spoločnosť Slovak Development Institute, n. o.

Projektu bolo udelených niečo cez 192-tisíc eur. Hlavným cieľom podľa slov spoločnosti má byť moderným a inovatívnym spôsobom propagovať turistický potenciál regiónu a NP Muránska planina.

Článok pokračuje pod reklamou


"Cieľom projektu je taktiež propagovať a rozvinúť cestovný ruch v regióne, prilákať nových turistov, stimulovať tvorbu nových podnikateľských subjektov, tvorbu nových pracovných miest, a tým pádom zvýšiť kvalitu života miestnych obyvateľov. Na svoje si v rámci filmu prídu všetky vekové kategórie, nakoľko jeho obsah zahrnie miesta, ktoré budú zaujímavé ako pre deti, tak aj pre dospelých a seniorov. Cieľová skupina projektu preto pozostáva zo všetkých kategórií – deti, mládež, dospelí a seniori," uviedla organizácia pre Rimava.sk.


K TÉME: Na rozvoj Národného parku Muránska planina získal kraj viac ako 1,5 milióna eur z Plánu obnovy
NEVYNECHAJTE ANI: Státisíce pre Muránsku planinu: Podporených bolo niekoľko projektov z oblasti turizmu


Kladie dôraz aj na to, že hlavnou stratégiou je atraktívna audiovizuálna tvorba a komunálny marketing. "Našou snahou bolo projektom priniesť niečo iné ako ostatnú žiadatelia. Samozrejme, nespochybňujeme dôležitosť rekonštrukcie turistických atrakcií, aby však tie mali významný počet návštevníkov, musí sa o nich verejnosť dozvedieť. Práve táto časť pomerne rozsiahlej propagácie je hlavnou stratégiou projektu."

Jadro projektu tvorí séria dokumentárnych filmov a marketingové kampane jednotlivých oprávnených obcí a ich atrakcií – Bacúch, Polomka, Závadka nad Hronom, Heľpa, Pohorelá, Vaľkovňa, Šumiac, Telgárt, Muránska Huta, Muránska Zdychava, Muráň, Muránska Dlhá Lúka, Muránska Lehota, Tisovec, Pohronská Polhora, Michalová.


Prečítajte si tiež: V Národnom parku Muránska planina postavia záchytné parkoviská, nadšencov bežkovania potešia nové značené trasy


"Zmyslom projektu bude udržateľnosť, preto sa v nakrúcaní reportáží budeme pokračovať aj po vyhotovení hlavných dokumentárnych filmov. Projektom sa teda vytvorí trvalá moderná propagácia územia Muránskej Planiny s prvkami inovatívneho komunálneho marketingu," vysvetlili zo Slovak Development Institute, n. o.



Dokumentárne filmy priblížia najvýznamnejší potenciál služieb, kultúrno-historické či prírodné krásy regiónu a vizuálnou formou ukáže, čo všetko sa dá v rámci regiónu navštíviť, aké rôzne aktivity je možné vykonávať a po akých službách je dopyt.

Prevedenie audio-vizuálneho diela bude pozostávať zo 4 dielov, ktorý bude každý zameraný na inú tému: kultúra, história a náboženstvo, šport a voľný čas a napokon príroda. "Konkrétne miesta budú predmetom následnej dramaturgie, pričom snahou bude zahrnúť všetky pre turistov zaujímavé lokality."

Očakávajú, že tento projekt bude prínosný v niekoľkých oblastiach – zvýšenie zamestnanosti v regióne; propagácia pre potencionálnych investorov, ktorí si otvoria svoje prevádzky v regióne a tým vytvoria nové pracovné miesta; podporenie rozvoju investične, marketingovo, finančne a ekonomicky tvorbou pracovných miest; zvýšenie povedomia a vedomostí o regióne Národného parku Muránska planina; prilákanie turistov a návštevníkov nielen z okolia, ale z celého Slovenska a zvýšenie kvality života miestnych obyvateľov.

Článok pokračuje pod reklamou


Slovak Development Institute, n. o. je nezisková organizácia, ktorá sa dlhodobo venuje rozvoju turizmu. "Tento rok sme okrem iného vybudovali zaujímavý turisticko-náučný chodník v Štiavnických vrchoch. Uvedený projekt preto zapadá do oblasti nášho záujmu. Sme toho názoru, že napriek bohatému prírodnému a historicko-kultúrnemu dedičstvu, ktoré prináša vysokú atraktivitu regiónu, je hlavným problémom to, že potenciál cestovného ruchu nie je dostatočne využívaný, a to najmä v dôsledku slabo vybudovanej infraštruktúry, chýbajúceho napojenia na zdrojové oblasti návštevníkov v SR, ale aj absencia komplexnejšej ponuky aktivít cestovného ruchu a regionálneho marketingu spolu s koordináciou subjektov v cestovnom ruchu. Bohužiaľ, marketing tohto územia je v súčasnosti aj napriek pomerne dostupným a lacným marketingových nástrojom, ako sú sociálne média, na veľmi nízkej úrovni. V prípade napríklad vybudovania novej turistickej atrakcie, jej návštevnosť a teda aj budúci rozvoj, resp. minimálne udržateľnosť je ohrozená, ak nie je dostatočne propagovaná," vysvetlila organizácia a doplnila, že potenciál územia si už teraz zaslúži nielen lokálnu, ale i medzinárodnú prezentáciu, tá pritiahne nových návštevníkov, nových podnikateľov a bude mať synergický efekt na ďalší rozvoj.



"Problémom je taktiež, že cestovný ruch nedostatočne využíva prírodný, klimatický a kultúrno-historický potenciál regiónu Národného parku Muránska planina. V súčasnosti v okrese chýba koncepčný prístup k rozvoju cestovného ruchu ako aj spomínané spoločné marketingové a informačné aktivity. Z vyššie uvedeného vieme povedať, že jedným z hlavných dôvodov nerozvinutého cestovného ruchu v regióne je absencia regionálneho (komunálneho) marketingu, ktorý by potencionálnym návštevníkom a podnikateľom ukázal a priblížil krásy regiónu a informoval ich o všetkých možných poznávacích a zážitkových aktivitách," dodala spoločnosť.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross