No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rimavskosobotský primátor navrhovaný za kandidáta na člena dozornej rady SVS

27. apríla 2009 |  | | |

Tento rok končí päťročné funkčné obdobie členov Dozornej rady Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti (DR SVS). Pred piatimi rokmi bol valným zhromaždením Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu (ZMOGaM) navrhnutý tisovský primátor Peter Mináč. Ten vystriedal rimavskosobotského primátora Štefana Cifruša, ktorý sa funkcie vzdal. Vzhľadom na poddiel mesta v spoločnosti by Cifruša mali navrhnúť za kandidáta na člena dozornej rady SVS na zajtrajšom zastupiteľstve poslanci MsZ.

Ako v predkladanom materiále uvádza prednosta Ladislav Kovács, rada ZMOGaM rozposlala mestám obežník, podľa ktorého doporučuje predĺžiť funkčné obdobie Petrovi Mináčovi. Ako sa ďalej uvádza, samosprávy môžu ďalej navrhnúť svojho kandidáta. „Mesto Rimavská Sobota nepovažuje tento postup za demokratický, nakoľko oficiálneho kandidáta nenavrhlo valné zhromaždenie ZMOGaM, je to len názor skupiny akcionárov,“ konštatuje v správe Kovács.

Podľa slov predsedu ZMOGaMu Michala Bagačku sa na uplynulom valnom zhromaždení touto témou ešte nezaoberali, aj keď o nej diskutovali. „V tom období som mal zvolanú aj radu ZMOGaMu. Viacmenej sme sa dohodli, že všetci členovia rady oslovia svoje mikroregióny a získajú stanovisko, koho navrhujú,“ povedal pre Rimava.sk Bagačka. Podľa jeho slov z diskusie v rade vyplynulo, že ako kandidát má záujem pokračovať Peter Mináč. „Tak isto sa hovorilo aj o kandidatúre primátora Rimavskej Soboty. Vrámci stretnutia povedal, že nejde kandidovať, ale to neznamená, že ho nemôžu navrhnúť akcionári, alebo samotné mesto,“ konštatoval Bagačka.

Na margo postupu, ktorý rimavskosobotská samospráva označila za nedemokratický Bagačka uviedol, že valné zhromaždenie ZMOGaMu a akcionári vodárenskej spoločnosti sú sice tie isté obce, ale v podstate je to niečo iné.  „Myslím si, že keby sme boli zvolali snem, tak by bol jeden veľký problém, že by sme nevedeli, či sa vôbec zídeme nadpolovičná väčšina. Takýmto spôsobom mohol každý slobodne - mailom alebo listom doporučiť svojho kandidáta,“ dodal Bagačka, podľa ktorého zatiaľ majú v drvivej väčšine kladné stanoviská a iný kandidát, ako Mináč navrhnutý nebol.

„Keď som sa funkcie vzdal pred piatimi rokmi som nechal, aby si nového člena zvolili demokraticky. Predsedovou povinnosťou bolo sa postaviť na sneme a povedať: Končilo päťročné volebné obdobie dozornej rady a znovu treba zvoliť kandidáta,“ povedal pre Rimava.sk primátor Rimavskej Soboty Štefan Cifruš, ktorý po prípadnom zajtrajšom zvolení poslancami MsZ mieni kandidovať na člena dozornej rady.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross