Moja stará mama nikdy nemala zošit, kam by si písala recepty. Mala ich v hlave, tak, ako jej tam sedeli aj váhy, lebo nikdy nič nemerala, nevážila. Zdalo sa mi, že varenie od oka je mnohoročná prax, ale teraz, keď som takmer v jej veku a bez svojho zošita som stratená, zisťujem, že to nebola prax, ale dar od Boha. Tým, že nič nevážila, nedokázala presne nadiktovať ani jeden zo svojich receptov. Keď som sa od nej chcela niečo naučiť, poctivo som to pri nej odsedela, všetko, čo prisypala, doliala, dochutila, som vážila a merala, pritom aj odkukávala fortiele prípravy. Umrela skôr než som sa nazdala, a tak chuť jej slivkového koláča dodnes márne hľadám v tuctoch z internetu odskúšaných receptov. Čo sa mi ale podarilo zvečniť a čo je dodnes vrcholom každej rodinnej či silvestrovskej oslavy, sú jej škvarkové pagáče. Málokto z rodiny sa do nich púšťa, lebo sú časovo dosť náročné, keďže medzi jednotlivými fázami kysnutia treba dodržať určité časové odstupy. Zaberie vám to pol dňa, ale pokojne sa do nich môžete pustiť hoci aj popri varení nedeľného obeda.
Čo ku nim budete potrebovať:
( Toto je veľká dávka na cca 75 – 80 pagáčov, pre jednu rodinu stačí polovica – ak máte domácu pekáreň, miesenie môžete nechať aj na ňu, len tam cesto nenechajte kysnúť.)
Postup:
Tip: Pozrite si vstavané rúry Gorenje a ušetrite čas s rýchlym predohrevom. Rúra dosiahne teplotu až 200°C už za 6 minút. Navyše tradičný, klenutý tvar umožňuje horúcemu vzduchu voľne cirkulovať, čím vždy dosiahnete vynikajúce výsledky pečenia.