No active "ca-sidebar-197687" sidebar

ČIERNY OROL: Pochutnajte si na svetovo-českých špecialitách od Pepa šéfkuchára

Mäkký knedlík s kúskami slaninky, kde nechýba ani opražená žemľa či petržlen s opraženou cibuľkou. Do jemna opečená kačka a k tomu podusená červená kapusta. Alebo nadýchané kysnuté knedlíky plnené čučoriedkami, preliate čučoriedkovým lekvárom a smotanou. Áno presne toto ste mohli mať dnes, 12. júla, na obedňajšom stole v zariadení Čierny orol na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. Práve tam na Vás ešte do piatku, 14. júla, čakajú tradičné české špeciality, a to od šéfkuchára Josefa „Pepu“ Zalabáka z Poděbrad.

Hoci sa šéfkuchár Zalabák zúčastňuje so svojimi žiakmi Four Festu, ktorý rovnako ako týždeň českej kuchyne organizuje Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS) v Rimavskej Sobote, v kuchyni Čierneho orla je po prvýkrát. Ako povedal pre Rimava.sk, v Rimavskej Sobote sa mu varí dobre a keďže ho oslovil riaditeľ tunajšej SOŠOS Jaroslav Bagačka s ponukou usporiadať takýto týždeň, tak sa snaží českú kuchyňu propagovať v čo najlepšom svetle.

Tajomstvo českých knedlíkov

Šéfkuchár a zároveň aj majster odborného výcviku z partnerskej školy z Poděbrad nám prezradil aj rozdiel medzi českými a slovenskými knedlíkami. Podľa jeho slov sú české knedlíky ľahšie a pridávajú sa do nich také ingrediencie, ktoré sú v českej kuchyni už rokmi a tradíciou udomácnené. „Napríklad do staročeského knedlíka sa pridáva slanina, opražená žemľa, petržlen s opraženou cibuľkou. Je to jednoducho odlišné oproti slovenským knedlíkom,“ poznamenal Pepa, podľa ktorého je českých knedlíkov toľko, koľko je u nich krajov.

Pochutila si aj kráľovná Alžbeta

Pepa sa po vyučení za kuchára paradoxne nevenoval českej kuchyni. Ako spomenul, jeho začiatky boli v jednom poděbradskom hoteli, kde prevládala čínska kuchyňa. „S tou českou som prichádzal do styku len na svadbách, kde som chodil variť alebo vypomáhať. Vtedy mojou hlavnou kuchyňou bola tá čínska. Potom som bol rok v cudzine a po návrate späť som sa ešte ďalších desať rokov venoval čínskej kuchyni. Až keď som šiel za majstra do školy v Poděbradoch, vrátil som sa k tej českej,“ zaspomínal Pepa. A nakoniec urobil dobre. Josef patril aj do kolektívu, ktorý pripravoval pokrmy na pražskom hrade pre vtedajšieho českého prezidenta Václava Havla. „Bolo to v čase, keď Českú republiku navštívila aj britská kráľovná Alžbeta. Pochutila si na knedlíkoch a myslím si, že česká kuchyňa sa dá jesť na úrovni akéhokoľvek štátu, či už Európy alebo v rámci sveta,“ podotkol Pepa Zalabák, ktorý je rád, keď svoje skúsenosti môže odovzdať žiakom. „Je ich stále viac,“ zakončil.

A na čom si môžete ešte pochutnať v rámci obeda na záver tohto týždňa v zariadení Čierny orol?

Vo štvrtok, 13. júla, na Vás čaká polievka Staročeský oukrop a hlavné jedlá:

1) Švejkův talíř (pečené vepřové koleno,uzená krkovice,vepřový jazyk, klobása, křen s jablkem, hořčice,kysané zelí, kozí rohy, chléb)
2) Zabijačkový guláš řezníka „Krkovičky“, houskové knedle
3) Trhanec s ovocným přelivem

V piatok, 14. júla, to bude Couračka z chleba a smetany. Hlavné jedlá:

1) Guláš „Petra Voka“, špekové knedle
2) Selská krkovice v šouletu
3) Valašský bramborák (uzené maso, zelí, zakysaná smetana )
4) Bramborové šišky s mákem a perníkovým dipem

Dobré české jedlo môžete zapiť aj českým pivom, a to aj na nádvorí Čierneho orla.

Zdroj: Rimava.sk, PR článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross