No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Farmársky jarmok, ukážky pasenia či špeciality z baraniny. Aj také bolo zúčtovanie valachov

perex-mitrovaniePiatemu ročníku podujatia Slovenské mitrovanie prialo počasie aj návštevnosť. Pastierska sezóna bola symbolicky ukončená v sobotu, 22. októbra, ukážkami prác na salaši, jarmokom, jedlom z baraniny, kultúrnym programom a fakľovým sprievodom bačov a valachov. Ak ste toto podujatie nestihli navštíviť, tak práve vám sú určené nasledujúce riadky. O tom čo je to mitrovanie a čo mohli návštevníci na tomto podujatí vidieť povedala pre Rimava.sk Miroslava Vargová, manažérka miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont.

„Valaské hody nazývané mitrovanie sa viažu k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk spojený s ukončením pastierskej sezóny, kedy sa bačovia a valasi vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky,“ hovorí Vargová a pokračuje: „potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev,“ uviedla a dodala, že podobne to prebiehalo aj v sobotu, 22. októbra, na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach.

Podľa jej slov význam pastierstva a všestranné využitie oviec priblížili návštevníkom ukážky pasenia a strihania oviec, spracovania ich mlieka v podobe syra, bryndze, pareníc či žinčice, ako aj ukážka spracovania ovčej vlny tkaním gúb a kobercov. Ako ďalej priblížila, nechýbala ani ukážka prípravy a neskôr aj ochutnávka mäsa na rôzne spôsoby v rámci súťaže vo varení baraních špecialít.

S pastierstvom súviseli aj ďalšie remeslá ako napríklad výroba dreveného bačovského riadu, pletenie pastierskych bičov či výroba pastierskych káps. Okrem nich boli na jarmoku podľa manažérky zastúpené aj ďalšie remeselné výrobky, včelárske produkty, lekváre i mliečne výrobky. Súčasťou podujatia bola aj výstava Jelšavské zvonce, ktorá prebiehala v spolupráci s Mestským múzeom Jelšava v neďalekom teriakovskom mlyne. Po sprievodných slovách o tradičnom zvonkárstve na Gemeri bol prezentovaný filmu o zvonkárovi Jaroslavovi Bastyurovi zo Silice. Po ňom nasledoval v ďalších priestoroch mlyna seminár na tému Špecifiká terénneho výskumu folklóru.

Pozrite si video ako to vyzeralo na tohtoročnom mitrovaní

Na svoje si však prišli aj milovníci dobrého jedla z baraniny. „Rekordných 10 súťažných družstiev pripravilo v súťaži vo varení baraních špecialít tradičné jedlá ako plnená kapusta, baraní perkelt, baraní guľáš či dusená baranina, ale aj netradičné jedlá ako baraní pilaf a gruzínske chinkali. Medzi nimi rozvoniavala na grile pečená baranina v réžii Salaša pod Maginhradom,“ spomenula. Snahu družstiev, ale aj chuť a servírovanie jedál aj tento rok ocenila porota, čoho dôkazom boli podľa jej slov aj tesné výsledky s rozdielom 1 až 2 body. Prvé miesto napokon obsadilo súťažné družstvo Kružňankovia z Kružna a ich baraní perkelt, druhá v poradí skončila Kokavská ambasáda zo Zvolena s dusenou baraninou na majoráne a tretie bolo družstvo Hrachovianka z Hrachova s plnenou kapustou.

Už je Mitra aj po Mitre...
Hudbu, tance a piesne nielen valaskej kultúry bolo možné vidieť a počuť takmer na každom kroku počas celého dňa. Pódium pri Pastierni, Salaši aj pred Humnom patrilo v poobedňajších hodinách malým tanečníkom z detských folklórnych súborov Zrkadielko z Hnúšte a Radosť z Banskej Bystrice, ale aj folklórnym skupinám Revúška z Revúčky, Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy a Hájiček z Chrenovca-Brusna. Ako Vargová doplnila, v hlavnom programe sa predstavili folklórne súbory Podpoľanec z Detvy a Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca-Brusna, fujaristi Trio z Kotošky - Murinovci a Pavel Bielčik z Kokavy nad Rimavicou. Bodkou za kultúrnym programom bolo vyhodnotenie súťaže vo varení a zlosovanie vstupeniek.

Rovnako ani tento rok nechýbal slávnostný večerný sprievodbačov a valachov z Gemer-Malohontu a Podpoľania. Za svetla faklí sa sprievod presunul od salaša k Humnu, kde sa uskutočnilo vyúčtovanie s majiteľmi oviec. „Večerná atmosféra odpočtu salašníckej sezóny bola umocnená gajdami, plieskaním bičov, trombitami, fujarami, ľudovými hudbami a vinšmi,“ opísala manažérka, podľa ktorej potom nasledovalo posedenie a tancovačka pri ľudovej hudbe Bratov Briakovcov, ktorej súčasťou bola aj škola tanca s prvkami a motívmi z Podpoľania.

„Dodnes niet nad ten pocit, keď po upršanom týždni zaplavili areál salaša slnečné lúče a s nimi aj stovky návštevníkov. Sme radi, že sa nám opäť spolu so všetkými účinkujúcimi podarilo priblížiť im zvyky našich predkov a význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry.
Veľký podiel na príprave a realizácii podujatia Slovenské mitrovanie má takmer 30 dobrovoľníkov z rôznych obcí a miest regiónu Malohont, za čo sme im nesmierne vďační, nakoľko sa pravidelne podieľajú na spoločných aktivitách MAS. Ďakujeme, že nám pomáhate zachovávať tradície a šíriť dobré meno nášho regiónu,“ dodala na záver Vargová.

Organizátormi podujatia boli Miestna akčná skupina MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote. Odborným garantom podujatia bol PhDr. Ivan Murin, PhD z Katedry etnológie a mimoeurópskych kultúr Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross