No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Jablká, klenot nášho regiónu plný zdravia

Hoci nedávna výstava ovocia a zeleniny v rimavskosobotskom Dome kultúry patrila všetkým druhom plodín, o jednej z nich sa hovorilo viac. Tou plodinou bolo jablko, ktoré ako povedal František Tóth, predseda Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a zároveň predseda družstva Gemerprodukt Valice. Je pre náš región typické.„Keď mi stará mama kedysi ponúkala jablko, tak som si pomyslel, že nemala štýl. Neskôr som však pochopil, že ho mala a dokonca veľmi vybrúsený,“ povedal. Ako doplnil, je jedno akú má veľkosť či farbu, ale dôležité je to, čo všetko to jablko dokáže a najmä to doma vypestované. Predseda Tóth ozrejmil aj zdravé bohatstvo jabĺk. Podľa neho najviac prospešných látok sa nachádza tesne pod šupkou jablka. „Takže, keď môžete jedzte ich neošúpané,“ avizoval na otvorení výstavy.

Rovnako sa podľa jeho slov potvrdilo to, čo už roky tvrdili naše staré mamy, že stačí jedno jablko denne, aby sme boli zdraví. „Jablká okrem vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok obsahujú veľa vody. Prvý predpoklad, aby sme boli zdraví a mali dostatočné množstvo tekutín. Obsahujú až 30 percent vlákniny, čo prispieva nášmu tráveniu. Práve táto jedinečná kombinácia vlákniny a ovocných kyselín má za následok schopnosť predchádzať zápche. Naopak, keď jablko jemne podusíme môžeme zastaviť hnačku,“ spomenul.

Šťavnatý klenot obsahuje aj veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú dobrým prostriedkom proti vzniku hemoroidov. „Okrem toho budete aj dlho mladí a krásni. Pri jablku je aj to výhoda, že naše telo ho dokáže dobre spracovať. Spracované jablká už ale neobsahujú toľko výživných látok, ale je to vždy lepšie a zdravšie ako si dať hranolky v rýchlom občerstvení,“ poznamenal.

A ako to je s jeho spotrebou u nás? Podľa Tótha je sa na Slovensku pohybuje spotreba okolo 50 kilogramov a z toho je 30 kilogramov jabĺk. „V Maďarsku je to 80 kilogramov ovocia a 40 kíl jabĺk,“ priblížil. Ako ďalej uviedol, na Slovensku je 10 tisíc hektárov ovocných sadov, z toho 5 tisíc hektárov tvoria jablone. Čo sa týka odrôd tak sa na Slovensku podľa Tótha pestuje 60 odrôd. „Ale vo veľkovýrobe len desať odrôd,“ podotkol.

Jablko je svojimi zdraviu prospešnými látkami skutočný klenot. Môže pomôcť nielen pri zápche či hnačke, ale svojím vysokým obsahom vitamínu C ho aj odborníci odporúčajú práve v jesenných mesiacoch ako ochranu pred vírusmi či na posilnenie imunity. Tak, už ste si dnes pochutili aspoň na jednom jablku?

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross