No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Až dvanásť kostolov Gotickej cesty sa zaradilo do európskeho dedičstva vďaka nástenným maľbám

28. apríla 2022 | |  | 
Zdroj: FB Gotická cesta

GEMER/MALOHONT - Až dvanásť kostolov Gotickej cesty sa zaradilo do európskeho dedičstva vďaka nástenným maľbám. Informovalo o tom združenie Gotická cesta na svojom profile na sociálnej sieti.

"Medzinárodný expertný panel pri Európskej komisii rozhodol o udelení European heritage label (EHL) maľbám v evanjelických kostoloch a. v. v Koceľovciach, Ochtinej, Štítniku, Kameňanoch, Kraskove, Kyjaticiach, Rimavskej Bani a Rimavskom Brezove, rímskokatolíckych kostoloch v Chyžnom, Rákoši a Šiveticiach a v kostole reformovanej cirkvi v Plešivci," uviedlo združenie na sociálnej sieti.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako ďalej informovali, projekt bol schválený s harmonogramom aktivít do konca roka 2026. Pre kostoly to znamená viacej podujatí a väčší príliv turistov rôznych vekových kategórií. "Takto odprezentujú spoločný príbeh Európy na našom území, kde sa po stáročia miešajú rôzne hospodárske, politické a kultúrne vplyvy. Po ukončení tohto obdobia nás čaká vyhodnotenie, monitoring a príprava ďalšieho 4-ročného pokračovania," doplnilo združenie s tým, že projekt nesľubuje žiadne priame financovanie, no dáva možnosť uchádzať sa o rôzne formy podpory.

Návštevníkom odkázali, že pre nich tento rok chystajú viac podujatí. "Udelenie značky a záujem všetkých zainteresovaných strán je obrovským zadosťučinením, že naša dlhodobá dobrovoľnícka práca má veľký zmysel a ani úsilie ďalších nadšencov v oblasti ochrany pamiatok či cestovného ruchu nevychádza nazmar," vysvetlili.

"Špeciálne poďakovanie patrí oficiálnej žiadateľke, pani farárke Janke Mihálikovej z cirkevného zboru ECAV Rimavské Brezovo, Banskobystrickému a Košickému samosprávnemu kraju za odhodlanie, administratívnu a finančnú záštitu celej nominácie, OOCR Gemer za širokú podporu zámeru a samozrejme Lívii Gažovej za projektový manažment a spracovanie celého materiálu, bez ktorého by značka za rok 2021 Slovensku udelená nebola," uviedli na záver.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross