No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Bohatý program Mesta kultúry Revúca: Čakajú nás divadelné predstavenia, architektonické premeny, historické momenty z Revúcej, škola fotografie aj poézia

3. marca 2023 | |  | 
Zdroj ilustračnej fotografie: www.kurzyfotografovania.sk

REVÚCA – Projekt Mesto kultúry Revúca nie je iba o samotnom meste Revúca. Pri príprave programu mysleli na celý región Gemer a rozvoj kultúry v ňom. Dôkazom toho sú aj podujatia najbližších dní v rámci ďalšieho týždňa trvania projektu.

"Dve atraktívne divadelné predstavenia, prezentácia návrhov architektonických premien v Revúcej, vernisáž výstavy spomienkových predmetov z regiónu Gemer, pokračovanie obľúbenej školy fotografie pre verejnosť aj exhibícia slam poetry – to všetko sa v rámci projektu Mesta kultúry Revúca udeje už v najbližších dňoch od 5. do 12. marca," informoval za Mesto kultúry Revúca 2022 Martin Pižem.

Pokračoval, že v nedeľu (5. 3.) sa môžete tešiť na predstavenie Na koho to slovo padne v podaní hercov divadla Astorka Korzo 90, ktoré sa uskutoční v Tisovci v rámci regionálneho divadelného festivalu Slovenské kortyny. "V pondelok (6. 3.) do Revúcej zavítajú mladí študenti architektúry zo STU Bratislava, aby nám predstavili svoje návrhy premien verejných priestorov v meste cez takzvané architektonické intervencie. Štvrtok (9. 3.) bude patriť vernisáži výstavy spomienkových predmetov (nielen) z Revúcej, Revúca na plátne (včera a dnes). V piatok (10. 3.) rožňavské Divadlo Actores v Revúcej vystúpi so svojou inscenáciou Kto sa bojí zombie? Počas soboty (11. 3.) v meste kultúry prebehne škola fotografovania s Michaelou Eliáš z kurzyfotografovania.sk zameraná na portrétnu fotografiu. A v nedeľu (12. 3.) nás čaká exhibícia tých najlepších umelcov zo slovenskej slam poetry scény.Prijmite pozvanie na Gemer, prepnite na Revúcu a zažite ich spolu s nami," dodal.

Článok pokračuje pod reklamou


DIVADLO ASTORKA KORZO 90: NA KOHO TO SLOVO PADNE

Čas a miesto: Nedeľa 5. marca 2023, 18:00 – 19:30 hod., Divadelná sála Mestského kultúrneho strediska Tisovec

„Groteskný príbeh piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti, v spoločnosti jedného revolvera...“ – to je leitmotív divadelného predstavenia „Na koho to slovo padne“, s ktorým známi herci bratislavského Divadla Astorka Korzo 90 zbierajú úspechy na domácich i zahraničných scénach už viac ako štvrťstoročie. V nedeľu 5. marca večer s ním pricestujú na Gemer, k priaznivcom divadla do Tisovca. Skvelý zážitok plný humoru, smiechu a zábavy garantuje herecké obsadenie predstavenia: Lukáš Latinák, Robo Jakab, Vladimír Kobielsky, Juraj Kemka a Marián Miezga. Predpredaj vstupeniek na predstavenie v cene 15 € prebieha v pokladni Mestského kultúrneho strediska v Tisovci, kde sa predstavenie v nedeľu odohrá. Upozornenie: v predstavení „Na koho to slovo padne“ sa na javisku fajčí a používajú sa expresívne výrazy. Predstavenie je realizované ako súčasť programu Mesta kultúry Revúca, pod organizačnou hlavičkou obľúbeného regionálneho divadelného festivalu Slovenské kortyny.

ARCHITEKTONICKÉ PREMENY

Čas a miesto: Pondelok 6. marca 2023, 18:00 – 19:30 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

Najbližší pondelok 6. marca o 18-tej hodine pozývajú priaznivcov architektúry a kreatívneho využitia verejných priestorov do Mestského domu kultúry v Revúcej. Uskutoční sa tu verejná prezentácia 17 kreatívnych návrhov na premeny verejných priestorov v meste Revúca od študentov architektúry z vertikálneho ateliéru Polakovič/Bátor Fakulty architektúry STU Bratislava. Počas trojdňového tvorivého workshopu v októbri 2022 sa v Revúcej spolu so svojimi pedagógmi zaoberali hľadaním riešení pre urbánny priestor nášho mesta cez tzv. „architektonické intervencie“. Odhaľovali skrytý potenciál miest, častokrát zabudnutých, okolo ktorých Revúčania dennodenne chodia. Návrhy, ktoré nám študenti v pondelok odprezentujú, sú zamerané na zatraktívnenie, skrášlenie, sfunkčnenie a sprístupnenie „zabudnutých“ verejných priestorov a ich otvorenie verejnosti, aby mohli opäť ožiť komunitným životom. Vstup na prezentáciu je voľný.

Zdroj fotografie: Ateliér Polakovič/Bátor

REVÚCA NA PLÁTNE (VČERA A DNES)

Čas a miesto: Štvrtok 9. marca 2023, 17:00 – 18:30 hod., Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej

Druhý marcový štvrtok si v Meste kultúry Revúca prídu na svoje priaznivci histórie regiónu Gemer. V priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia otvoria výstavu fotografií, pohľadníc, diapozitívov, dekoratívnych a úžitkových predmetov z Revúcej a okolia, ktoré oživia spomienky a odkryjú svedectvá časov minulých, keď sa v Revúcej žilo inak ako dnes. Predmety, ktoré na výstave predstavia, tvorcom poskytli Revúčania a Revúčanky zo svojich súkromných zbierok. Spomienková výstava potrvá do 9. apríla 2023.

Ilustračná foto: FB skupina Revúca včera a dnes

ACTORES PREPÍNA NA REVÚCU: KTO SA BOJÍ ZOMBIE?

Čas a miesto: Piatok 10. marca 2023. 19:00 – 20:30 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

V piatok 10. marca v Meste kultúry po krátkom čase opäť privítajú Divadlo Actores z Rožňavy, tentoraz s inscenáciou pre dospelého diváka. Diváci sa môžu tešiť na prvé uvedenie divadelnej hry cenami ovenčeného dánskeho dramatika Christiana Lollikeho s názvom „Living dead“, na Slovensku, v réžii a dramaturgickej úprave Tatiany Masníkovej. Témou predstavenia je pálčivá spoločenská téma – migrácia obyvateľstva. V príbehu predstavenia vystupujú traja amatérski filmári, ktorí hľadajú vlastné odpovede a neštítia sa zájsť do krajnosti názorov, ktoré v sebe ukrývame... Účinkujú herci Divadla Actores, Róbert Kobezda, Attila Bocsárszky a študentka AMU Praha, Jana Štofaníková. Vstupenky v cene 7 € sú dostupné v predpredaji v pokladni Mestského kultúrneho strediska v Revúcej.

Ilustračné foto: archív Actores

ŠKOLA FOTOGRAFIE: FOTENIE PORTRÉTU

Čas a miesto: Sobota 11. marca 2023, 10:00 – 16:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

Priaznivcov fotografovania z Revúcej a okolia už v sobotu 11. marca pozývajú na ďalší zo série workshopov „Škola fotografie“. Témou workshopu bude tentoraz portrétová fotografia. Pod vedením profesionálnej foto-lektorky Michaely Eliáš z kurzyfotografovania.sk sa naučíte, ako sa stať pánom svetla na svojich fotkách a ako vidieť svetlo, ktoré je pri fotografovaní najdôležitejšie. Komplexnú prácu so svetlom pri fotení si budú mať účastníci možnosť priamo vyskúšať v praxi pri fotografovaní portrétu. Kurz je vhodný pre začiatočníkov aj mierne pokročilých fotografov, ktorí už vedia používať fotoaparát v manuálnom režime alebo poloautomatických režimoch. Prihlasovanie na workshop prebieha vopred prostredníctvom online formulára na webe Prepni na Revúcu v časti „Pridaj sa“, alebo telefonicky na čísle +421 947 925 841. Poplatok za celý 5-hodinový kurz zahŕňajúci teoretickú a praktickú časť je 10 €. Na kurz si je potrebné doniesť vlastný fotoaparát.

Článok pokračuje pod reklamou


Lektorka Michaela Eliáš sa fotografovaniu aktívne venuje už 17 rokov. Realizuje sa najmä v oblasti portrétnej a reklamnej fotografie. Okrem profesionálneho fotografovania lektoruje kurzy fotografie a grafickej úpravy fotografie. V minulosti 7 rokov vyučovala fotografický dizajn na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach.

Zdroj ilustračnej fotografie: www.kurzyfotografovania.sk

NEDEĽNÉ SLAM POETRY

Čas a miesto: Nedeľa 12. marca 2023, 18:00 – 20:30 hod., Cafe Route 532, Revúca

Do Mesta kultúry Revúca prichádza exhibícia toho najlepšieho zo slovenskej slam poetry scény! Ide o performatívny žáner súťažnej poézie, kde o víťazovi večera rozhoduje porota náhodne vybraná z publika. Nepoužívajú sa pri ňom žiadne kostýmy ani rekvizity, účinkujúci uvádzajú vlastné autorské texty, a to v časovom limite 3 minúty a 15 sekúnd. Účinkujú: „Bedňa“ (majster Slovenska v slam poetry za rok 2022), „Mara“ (majsterka Slovenska v slam poetry za rok 2021), „Potopa Baša“ (vicemajsterka Slovenska za rok 2022), „Šupazdela“, Andrej Kolobušník, „Vanessa“ a „STRAKA“ (vedúca osobnosť a propagátor žánru slam poetry na Slovensku). Vstup voľný.

Ilustračná foto: archív účinkujúcich

Nový seriál blogov a rozhovorov s realizátormi podujatí Mesta kultúry Revúca

Od januára 2023 predstavujú nový seriál rozhovorov s ľuďmi stojacimi za podujatiami Mesta kultúry Revúca vo forme „blogu“, ktorý je novým poučným vysielaním našej „televízie Prepni na Revúcu (TV PNR). Postupne v rámci neho predstavia „créme de la créme“ pozadia mesta kultúry ako aj toho, čo v Revúcej po meste kultúry zostane. Doposiaľ zverejnili štyri rozhovory, ktoré sú dostupné na webe Prepni na Revúcu, www.prepninarevucu.sk, v časti TV PNR (a postupne budú pribúdať ďalšie):

  • Rozhovor s režisérom a kultúrnym referentom Mestského kultúrneho strediska v Revúcej, Jurajom Genčanským, o prípravách novej bábkovej divadelnej hry „Popolvár, najväčší na svete“, ktorej hlavnou myšlienkou je s pomocou divadelných ochotníkov oživiť bohatú tradíciu bábkového divadla v Revúcej: http://bit.ly/3jM0Tiv
  • Rozhovor s Michalom Kučerákom z pražského Centra súčasného umenia DOX o jeho autorskom projekte #DATAMAZE, ktorý 23. a 24. januára 2023 predstavil revúckym žiakom a študentom na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej. Tento inovatívny projekt je zameraný na digitálnu gramotnosť a bezpečnosť na internete: http://bit.ly/3l2A5ep
  • Rozhovor so známym choreografom ľudových tancov Vladom Michalkom, ktorý s revúckym folklórnym súborom Lykovec aktuálne nacvičuje nový atraktívny folklórny program s pracovným názvom „Sviečka, bugáč a hruda zeme“: https://bit.ly/3Sj0vF6
  • Rozhovor s dramaturgom Činohry SND, pedagógom VŠMU, spisovateľom a tvorcom komiksov, rodákom z Revúcej, Danielom Majlingom o komikse, Gemeri, tradíciách a osobnostiach kedysi a dnes. Daniel Majling bol predsedom poroty komiksovej súťaže Stretnutie po rokoch Daxnera a Francisciho 2022: http://bit.ly/3EPvzXJ 

Ďalšie aktuálne prebiehajúce podujatia:

  • Veľké mapovanie umenia v Gemeri (20. októbra 2022 – 30. apríla 2023) – historicky prvé odborné mapovanie málo známych umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer, so zapojením širokej verejnosti.
  • Kateřina Šedá sa prepla na Revúcu (1. júla 2022 – 31. mája  2023) – sociologický prieskum k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu pod vedením renomovanej českej konceptuálnej umelkyne a sociálnej architektky Kateřiny Šedej.
  • Príbehy našich susedov v Revúcej (6. októbra 2022 – 31. januára 2023) – dokumentovanie príbehov 20. storočia za účasti žiakov zo ZŠ Hviezdoslavova v Revúcej a živých pamätníkov historických udalostí. Projekt koordinuje partnerské združenie Post Bellum.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross