No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Boj o titul Dedina roka 2021 sa začal. Na zozname súťažiach sú aj dve obce z okresu Lučenec

HALIČ/TUHÁR – O titul Dedina roka 2021 bude súťažiť historicky najviac slovenských dedín. Medzi 29 obcami sa o titul tej najlepšej uchádzajú aj dve z okresu Lučenec. Dediny z okolitých okresov sa na zozname súťažiacich neocitli.

Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja, historicky najvyšší záujem obcí v tejto súťaži potvrdzuje, že rozvoj vidieka a starostlivosť o vidiecke životné prostredie získava dôležitosť. „Samosprávy majú možnosť zviditeľniť svoj domov, nadviazať nové kontakty, vymieňať si skúsenosti, či hľadať inšpiráciu na ďalší rast. Živý a zdravý vidiek v kombinácii s trvalo udržateľným rozvojom sú jedinečnou príležitosťou, ako podporiť zelený reštart Slovenska,“ zdôraznil minister Budaj.

Článok pokračuje pod reklamou



Chceme obec prezentovať v dobrom svetle, hovorí starosta Tuhára

O titul Dedina roka 2021 zabojujú aj susediace obce Halič a Tuhár z okresu Lučenec. Podľa slov starostu obce Tuhár Petra Čemana sa o titul uchádzajú aj preto, aby mohli v dobrom svetle odprezentovať obec. „Od roku 2010, ako som sa stal starostom, sa mi podarilo získať niekoľko projektov. Snažíme sa našu obec zveľaďovať, zviditeľniť, rozvíjať ju v rôznych smeroch – pre mladších i starších, budovať ju. Niekoľkokrát sme sa zapojili aj do výziev Slovenskej agentúry životného prostredia,“ hovorí starosta Čeman, podľa ktorého im schválili napríklad dotácie na rekonštrukciu námestia, výsadbu drevín či kompostovisko.

Les nie je smetisko!
Vyhliadka nad obcou Tuhár.

Obec by mala koncom mesiaca navštíviť Národná hodnotiaca komisia. Podľa starostu Čemana im plánujú ukázať obec, porozprávajú im o jej fungovaní a odprezentujú svoje ciele. „Spropagujeme obec v spolupráci s občanmi a inštitúciami. Povodíme ich po obci, ukážeme im napríklad zrekonštruovaný kultúrny dom či požiarnu zbrojnicu. Podarilo sa nám vybudovať dve detské ihriská, multifunkčné ihrisko, chodník do cintorína, pozorovaciu vežičku nad obcou, turistický náučný chodník,“ menoval starosta Tuhára.

Zrekonštruovaný obecný kultúrny dom.

Ako ďalej dodal, vezmú ich aj k domu smútku, kde majú rozpracovaný projekt a zachytávanie dažďovej vody zo striech. „Následne bude voda použitá na zavlažovanie už vysadených drevín,“ doplnil starosta s tým, že možno komisiu vezmú aj do miestneho kameňolomu. Prezentáciu obce by chceli posedením zakončiť na poľovníckej chate. „Na ochutnávku bude okrem guláša pripravená aj ochutnávka typických tuhárskych jedál,“ uzavrel starosta Peter Čeman.

Detské ihrisko v obci Tuhár.

Halič stavil na turizmus

Rovnako má čo ponúknuť aj Halič. Dominantou obce je Haličský zámok, ktorý je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Okrem toho sa v obci nachádza aj niekoľko ďalších pamiatok, ako napríklad rekonštruovaný železničný domček. V blízkej budúcnosti obec chystá rekonštrukciu bývalej MŠ na pamätný dom Tivadara Csontváryho Kosztku. Halič bol tiež úspešný v projekte, vďaka ktorému postaví park miniatúr dominánt Novohradu.

Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska. Víťazná obec bude reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

Zdroj foto: obec Tuhár


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross