No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Celoštátna súťaž a prehliadka neprofesionálnej inštrumentálnej hudby Divertimento musicale mieri do Rimavskej Soboty

12. júna 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Celoštátna postupová súťaž a prehliadka neprofesionálnej inštrumentálnej hudby Divertimento musicale 2022 oslávi 30. výročie. Zúčastní sa na nej 9 hudobných telies.

„Jedinečné podujatie v Rimavskej Sobote bude dokončením roku 2021,“ vysvetlil odborný pracovník NOC pre hudbu a spev Mgr. art. Michal Stahl. „Situácia v predošlom roku nebola pre hromadné podujatie priaznivá, ale vďaka presunu financií a zhovievavosti hlavného organizátora sa teraz podujatie bude môcť zrealizovať v takej miere, aké si 30. výročie skutočne zaslúži.“

Článok pokračuje pod reklamou


Program sa začne v piatok 17. júna o 14:30 hod. v Dome kultúry v Rimavskej Sobote prvým súťažným koncertom, na ktorom sa predstaví šesť telies v kategórii inštrumentálne zoskupenia od tria po noneto. O 19:00 na nádvorí Čierneho orla na Hlavnom námestí bude nasledovať slávnostné otvorenie s koncertom hosťujúceho telesa Mucha Quartet.

V sobotu 18. júna o 11:00 hod. bude podujatie pokračovať v Dome kultúry druhým súťažným koncertom troch orchestrov v kategórii inštrumentálne zoskupenia a orchestre nad 9 členov. Neoddeliteľnou súčasťou podujatia je už tradične aj rozborový seminár, počas ktorého odborná porota v zložení Mgr. art. Igor Dohovič, PhD., MMag. Konstantin Ilievsky, doc. Mgr. art. Adam Marec, ArtD., Mgr. art. Milan Oravec, ArtD., s predsedom doc. Mgr. art. Pavlom Tužinským, ArtD., odovzdá dirigentom a umeleckým vedúcim telies cenné rady a pripomienky s cieľom pomôcť ich umeleckému vývoju a rastu.

Celoštátna súťaž a prehliadka neprofesionálnej inštrumentálnej hudby Divertimento musicale vyvrcholí záverečným galakoncertom 18. júna o 19:00 hod. v Dome kultúry. Galakoncert bude spojený so slávnostným vyhlásením výsledkov a s prezentáciou skladieb, ktoré zúčastnení inštrumentalisti nacvičia počas workshopov.

Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálnej inštrumentálnej hudby Divertimento musicale je Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom celoštátneho kola je Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Národné osvetové centrum, Hudobný fond a záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozef Šimko.

Ďalšie informácie o súťaži Divertimento musicale nájdete na tomto a tomto odkaze.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross