No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Centrum súčasného umenia DOX Praha do Revúcej prináša workshopy #datamaze. Čakajú nás aj Dokumenty o nás a Zlodejka kníh

21. novembra 2022 | |  | 

Aktualizované 24. 11.: Zajtrajšie podujatie #DATAMAZE s DOX - Centrom súčasnej kultúry je zo zdravotných dôvodov zrušené. Nový termín bude stanovený v najbližšej dobe.


REVÚCA – V 25. a 26. týždni projektu Prepni na Revúcu ožíva Mesto kultúry Revúca niekoľkými podujatiami. Budúci týždeň vo štvrtok a piatok 24. a 25. novembra v mestských domoch kultúry v Revúcej, Tisovci a Hnúšti prebehne podujatie Dokumenty o nás – premietanie archívnych dokumentárnych filmov, detských a publicistických relácií z produkcie regionálnych štúdií RTVS Banská Bystrica a RTVS Košice, ktoré sú viazané na mesto Revúca a okolitý región.

Rovnako vo štvrtok 24. novembra pozýva Mesto kultúry Revúca širokú verejnosť do Mestského kultúrneho domu v Revúcej na výborné divadelné predstavenie Zlodejka kníh v podaní hercov Nového divadla z Nitry, ktoré sa uskutoční v rámci tradičného gemerského divadelného festivalu Slovenské kortyny.

Článok pokračuje pod reklamou


Veľkým ťahákom je výstava a séria workshopov #datamaze v spolupráci s prestížnym Centrom súčasného umenia DOX Praha, ktorú pripravujú v piatok a sobotu 25. a 26. novembra na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej. Venovaná bude téme orientovania sa v prostredí internetu a internetovej bezpečnosti.

Dokumenty o nás

24. a 25. novembra 2022, 10:00 – 19:30 hod., Mestské domy kultúry v Revúcej, Hnúšti a Tisovci

V nostalgickom mesiaci november uvádzame výber archívnych dokumentárnych filmov, detských a publicistických relácií z produkcie regionálnych štúdií RTVS Banská Bystrica a RTVS Košice. Vydajú svedectvo o dianí v meste Revúca a okolitom regióne Gemer v rušných rokoch budovateľského nadšenia. Premietanie bude prebiehať v mestách Revúca, Hnúšťa a Tisovec a rozdelené bude do dvoch dní.

Vo štvrtok 24. novembra o 10:00 hod. prebehne beseda a premietanie pre školy v Mestskom dome kultúry v Revúcej a v piatok 25. novembra sa podujatie presunie do miest Hnúšťa a Tisovec. Tu budú môcť besedu a premietanie rovnako o 10:00 hod. zažiť žiaci a študenti miestnych škôl a o 17:00 hod. aj široká verejnosť. Výber z archívov RTVS Košice odprezentuje Miroslav Fedor. Tvorbu banskobystrického televízneho štúdia RTVS uvedie scenáristka a režisérka Dagmar Kyslanová. Vstup na premietania a besedy je bezplatný.

Slovenské kortyny: Zlodejka kníh

24. novembra 2022, 18:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

Divadelný festival Slovenské kortyny prináša na Gemer už tretie atraktívne divadelné prestavenie, tentoraz s náročnejšou tematikou ľudských osudov vo víre 2. svetovej vojny. Nové divadlo z Nitry vtiahne revúcke publikum do príbehu iba 10-ročnej Liesel Memingerovej, ktorá sa stane profesionálnou zlodejkou kníh, a tým úhlavnou nepriateľkou nacistickej Tretej ríše.

V deji hry plnej skutočných historických udalostí a postáv vystupuje aj postava „obyčajnej smrti“, ktorá miluje farby a bojí sa zloby ľudí. Je iba nevyhnutná a má srdce. Predstavenie je adaptáciou svetoznámeho knižného bestselleru Marka Zusaka a je určené najmä pre mládež od 12 rokov. Za jeho réžiou stojí renomovaný režisér Šimon Spišák, spolu so zakladateľkou Nového divadla v Nitre, Veronikou Gabčíkovou. Vstupenky na predstavenie v cene 8 € sú dostupné v predpredaji v pokladni Mestského kultúrneho strediska v Revúcej. Organizátorom predstavenia je festival Slovenské kortyny.

Slovenské kortyny je divadelný festival, ktorý sa udomácnil v mestách Revúca a Tisovec. Jeho iniciátorom je nezávislý divadelný a filmový producent Ľubomír Menzel – rodák z Revúcej. Nadväzuje na myšlienku Pavla Dobšinského, ktorý sa už v roku 1851 usiloval založiť „premiestňovacie divadlo“ pre Revúcu a Tisovec. Práve pre túto iniciatívu bola vyrobená prvá divadelná opona – „kortyna“.

Článok pokračuje pod reklamou


#DATAMAZE

25. a 26. novembra 2022, 10:00 – 18:00 hod. Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej

Sociálne siete a internet menia spôsob, akým vnímame a reagujeme na informácie. Viac o nových taktikách, ktoré ovplyvňujú naše správanie na internete, sa budú môcť Revúčania i návštevníci mesta dozvedieť na plagátovej výstave a troch workshopoch #DATAMAZE, ktorú k nám prináša prestížne Centrum súčasného umenia DOX Praha. Ide o najväčšiu nezávislú inštitúciu zameranú na súčasné umenie v Českej republike. Piatkový program je venovaný študentom, na sobotu pozývame širokú verejnosť. Podujatie organizuje nezisková organizácia Litterra, n.o. 

Putovnú plagátovú výstavu The Glass Room – Misinformation vytvorila medzinárodná nezisková organizácia Tactical Tech s cieľom preskúmať vplyv súčasných technológií na našu spoločnosť. Vystavovaná bola už na 230 miestach po celom svete a pozrelo si ju viac ako 220 000 ľudí.

Na prednáške a workshope Dátový Detox sa účastníci budú môcť dozvedieť viac o svojej dátovej stope na internete, na základe čoho sa nám zobrazuje konkrétny odporúčaný obsah či reklamy a čo všetko o nás vedia spoločnosti, ktoré prevádzkujú internetové služby.

Workshop Kúzelník dizajn bude venovaný dizajnu virtuálnych rozhraní, ktorý cielene ovplyvňuje naše správanie online. Workshop a prednáška Fake it! predstaví odvrátenú stranu sociálnych sietí, kde okrem užitočného obsahu nájdeme aj množstvo podvrhov a „fejkov“. Prihlasovanie na workshopy prebieha na e-mailovej adrese [email protected]. Návšteva podujatia je spoplatnená symbolickou sumou 1 €.


Ďalšie aktuálne prebiehajúce výstavy a inštalácie výstavy sú otvorené každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00 :

  • Slniečkový krasohľad. Výstava ilustrácií z detského umeleckého mesačníka Slniečko, pri príležitosti jeho 95. výročia.
    Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej – výstavná sála.
    Trvanie: do 30. 11. 2022
    Výstava bola presunutá z pôvodného miesta – z centra Litterra. 
  • Cestami rozprávok. Výstava replík najkrajších ilustrácií detských kníh od svetových tvorcov, ktoré boli v priereze rokov 1967 – 2021 ocenené hlavnými cenami GRAND PRIX BIB na medzinárodnom Bienále ilustrácií Bratislava.
    Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej.
    Trvanie: do 30. 11. 2022

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross