No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čím žije revúcke Mesto kultúry 2022? Čaká nás škola fotografie, workshop o komunitnom organizovaní a aj čítanie rozprávok bez bariér

10. novembra 2022 | | |  | 

REVÚCA – Druhý novembrový týždeň, a zároveň 24. týždeň projektu Prepni na Revúcu, sa v Meste kultúry Revúca nesie v duchu dvoch atraktívnych vzdelávacích workshopov pre širokú verejnosť.

Prvým z nich je workshop s názvom Čo je to komunitné organizovanie?, zameraný na budovanie aktívnych miestnych komunít, ktorý sa uskutoční v priestoroch revúckeho Gymnázia Martina Kukučína už vo štvrtok 10. novembra 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


Druhým je workshop, respektíve kurz Škola fotografie: Fotenie mobilom, na ktorý sa môžu tešiť všetci amatérski nadšenci fotenia na smartfón v sobotu 12. novembra 2022 v mládežníckom centre SPACE Revúca.

Hneď v úvode budúceho týždňa, dopoludnia v pondelok 14. novembra, sa na Základnej škole Ivana Branislava Zocha v Revúcej uskutoční podujatie Čítanie rozprávok bez bariér – dramatizované čítanie tých najkrajších rozprávok spoločne rómskym i nerómskym deťom v podaní dramaturga, divadelníka, pedagóga a milovníka kníh Romana Sorgera.

Čo je to komunitné organizovanie?

10. novembra 2022, 8:30 – 12:00 hod. a 13:00 – 16:30 hod., Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej

V novom termíne, už tento štvrtok 10. novembra, sa na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej naučíme, ako organizovať komunitný život vo svojom okolí na workshope Čo je to komunitné organizovanie? Workshop je určený pre všetkých aktívnych občanov s chuťou angažovať sa pri rozličných iniciatívach a rozvojových projektoch vo svojom meste či obci. Pod vedením Maroša Chmelíka z Centra komunitného organizovania zo Zvolena si povieme, čo je to komunitné organizovanie (aj čo komunitné organizovanie nie je), ako hľadať líderský potenciál v komunite, kde nájsť zdroje na komunitné aktivity, a tiež čo sú to kampane, priame a nepriame akcie.

Workshop je rozdelený na dva bloky: prvý od 8:30 do 12:00 hod. je venovaný špeciálne študentom stredných škôl, a následne od 13:00 do 16:30 hod. prebehne blok pre širokú verejnosť. Účasť na workshope je bezplatná. Prihlasovanie na workshop prebieha prostredníctvom online prihlášky na webe Prepni na Revúcu v časti „Pridaj sa“ tu. alebo telefonicky na tel. čísle +421 947 925 841.

Škola fotografie: Fotenie mobilom

12. novembra  2022, 10:00 – 16:00 hod., centrum SPACE Revúca

Obľúbená séria podujatí Škola fotografie už túto sobotu 12. novembra od 10:00 do 16:00 hod. pokračuje ďalším zaujímavým fotografickým kurzom. Tentokrát je venovaný špeciálne začínajúcim fotografom, ktorí na fotenie využívajú svoj smartfón. Kurz povedie profesionálny fotograf Jozef Vokál. Naučíme sa okrem iného, aké sú rozdiely medzi klasickým fotoaparátom a mobilom, aké výhody ponúka fotenie mobilom, ako využívať režim HDR a ďalšie užitočné nastavenia, a tiež aké sú tie najlepšie aplikácie na postprodukciu vytvorených fotiek.

Kurz sa uskutoční v centre SPACE Revúca a bude pozostávať z teoretickej a praktickej časti. Prihlasovanie prebieha prostredníctvom online prihlášky na webe Prepni na Revúcu v časti „Pridaj sa“ tu, alebo telefonicky na tel. čísle +421 947 925 841. Cena za kurz 10 €. V cene kurzu sú zahrnuté učebné materiály pre každého účastníka. Na kurz si je potrebné priniesť vlastný smartfón s nabitou batériou, nabíjačku a zápisník na poznámky.

Čítanie rozprávok bez bariér

14. novembra  2022, 10:40 – 12:20 hod., ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej

Ako vzbudiť u detí záujem o čítanie a zároveň ich naučiť rešpektovať inakosť? Napríklad stretnutím s “inakosťou” pri tých najkrajších rozprávkach. Takúto myšlienku nesie podujatie Čítanie rozprávok bez bariér, ktoré prebehne dopoludnia 14. novembra na Základnej škole Ivana Branislava Zocha v Revúcej.

Ide o spoločné dramatizované čítanie rozprávok rómskym a nerómskym žiakom. Čítanie povedie Roman Sorger – tvorca obľúbených detských televíznych programov, scenárista, dramaturg, hudobník, divadelník, pedagóg a veľký milovník kníh v jednej osobe. Spolu s deťmi si budú čítať z kníh Mačacia krajina od Stanislava Rakúsa a Rómske rozprávky – Melalo a smrť od Eleny Lackovej. Popritom sa budú rozprávať o hrdinoch, superhrdinoch a bojkoch, o tom, kto je hrdina a prečo. Zahrajú si príbeh na hudobných nástrojoch, zabavia sa a aj sa niečo nové naučia. Čítanie prebehne počas vyučovania v dvoch časových blokoch: 10:40 – 11:25 hod. a 11:35 – 12:20 hod.

Budúci týždeň sa pod hlavičkou Mesta kultúry Revúca uskutoční aj nasledujúce podujatie: 

  • Divadlo Kontra v Revúcej (streda 16. 11., 10:00 – 11:30, sála Mestského domu kultúry v Revúcej) – oceňovaná monodráma Nenávidím v podaní Divadla Kontra zo Spišskej Novej Vsi. Predstavenie je určené predovšetkým pre žiakom a študentom revúckych škôl pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.  

Ďalšie aktuálne prebiehajúce výstavy a inštalácie – výstavy sú otvorené každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00 :

  • Slniečkový krasohľad
    Výstava ilustrácií z detského umeleckého mesačníka Slniečko pri príležitosti jeho 95. výročia.
    Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej – výstavná sála.
    Trvanie: do 30. 11. 2022
    Výstava bola presunutá z pôvodného miesta – z centra Litterra. 
  • Cestami rozprávok
    Výstava replík najkrajších ilustrácií detských kníh od svetových tvorcov, ktoré boli v priereze rokov 1967 – 2021 ocenené hlavnými cenami GRAND PRIX BIB na medzinárodnom Bienále ilustrácií Bratislava.
    Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej
    Trvanie: do 30. 11. 2022

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

ČO JE MESTO KULTÚRY?

Mesto kultúry je podporný a rozvojový program Fondu na podporu umenia, v rámci ktorého je každoročne podporené maximálne jedno slovenské mesto. V ňom sa následne v priebehu konkrétneho roka odohráva súbor umeleckých a kultúrnych aktivít. Pre rok 2022 bolo z tohto programu podporené mesto Revúca.

Program v podobe 150 podujatí beží od 1. júna 2022 do 31. mája 2023 a je dramaturgicky rozdelený do piatich programových tém: Školstvo, Putovanie, Hviezdoveda v literatúre, Sociálna inklúzia a Ekológia. Ich cieľom je vytvoriť priestor pre vznik nových komunít, v ktorých sa obyvatelia prostredníctvom vzájomných interakcií vo verejnom priestore naučia viac, než len pasívnym prepínaním televízora vo vlastnej obývačke (od toho je odvodený názov projektu Prepni na Revúcu).

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross