No active "ca-sidebar-197687" sidebar

CINEAMA: Na krajské kolo postúpilo aj šesť filmov, ktoré vytvorili deti

25. marca 2013 |  | | | |

Filmy, ktoré vytvorili deti, ale aj snímky z dielne dospelých autorov sa z regionálnej prehliadky Cineama dostali na krajské kolo súťaže. Rimava.sk informovala Jaroslava Jelchová z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré v piatok podvečer v rimavskosobotskom GAB-klube usporiadalo súťažnú prehliadku filmovej tvorby z regiónu.

Ako uviedla, medzi postupujúcimi sú filmy detí z Klenovca, žiaka z Rimavskej Soboty aj mladých filmárov z reedukačného centra v Čerenčanoch. Mini príbehy Kosačka a Najväčšie nehody sveta vznikli počas vlaňajších tvorivých dielní v Klenovci, ktorých sa zúčastnili žiaci druhého stupňa  ZŠ Vladimíra Mináča.  Kreslený film Osud nepochopeného diela vytvoril aj Michal Šereš, žiak ZŠ P. Dobšinského v Rimavskej Sobote. „Na rozdiel od detí z Klenovca, ktoré na animáciu použili fotoaparát, Michal  kreslil do počítača. Vytvoril okolo 200 obrázkov, ktoré pospájal do krátkeho príbehu,“ priblížila Jelchová.

Filmy detí z Čerenčian vznikli minulý rok v rámci letného workshopu. Organizovalo ho Občianske združenie MPhilms z Bratislavy v spolupráci s reedukačným centrom pre všetky deti, ktoré cez prázdniny neodišli domov. Natočili krátke snímky List z väzenia, romantickú komédiu Robo a Aďa a videoklip Negga a Hakel – Perspektíva.

Spomedzi autorov starších ako 25 rokov postúpil film Štefana Bána z Tornale a Petra Pobočka z Revúcej. „Štefan Bán je pravidelným účastníkom súťaže Cineama od nultého ročníka, kedy ju Gemersko-malohontské osvetové stredisko začalo organizovať. Na jeho filmoch vidieť ambíciu zdokonaľovať sa, predovšetkým v oblasti dokumentárneho filmu,“ uviedla Jaroslava Jelchová. Ako dodala, aj Peter Poboček bol v 90. rokoch pravidelným účastníkom regionálnej súťaže Cineama v Rožňave. „Sme veľmi radi, že sa po desaťročnej prestávke vrátil k tvorbe ako filmár – amatér, hoci jeho súťažný film sa v mnohých ohľadoch vyrovná filmu profesionálnemu,“ podotkla.

Okrem súťažných filmov si v piatok našli svojich divákov aj nesúťažné snímky. „Samotní filmári o nich po skončení premietania ešte dlho a zanietene diskutovali,“ uviedla organizátorka prehliadky. Podľa jej slov sa hranice medzi profesionálnymi a amatérskymi filmami najmä vďaka technike postupne stierajú. „Záleží hlavne na prístupe autora, jeho skúsenostiach, ambíciách a predovšetkým na jeho invencii, kam bude jeho dielo zaradené,“ uviedla.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross