No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čriepky zaujímavostí a postrehov z okresu R. Sobota

Anikó Vargová ako Táňa v seriáli Sestričky

-Filmová, televízna i divadelná herečka Anikó Vargová pochádza z obce Kaloša v Rimavskosobotskom okrese. Televízni diváci ju môžu poznať zo seriálov Sestričky, 1890 či Tajné životy. Hrala napríklad vo filmoch Miluj ma alebo odíď, Eva Nová, Nech je svetlo, v rozprávke Láska na vlásku. Vargová má skúsenosti aj z hereckého pôsobenia v Maďarsku.

-V Konrádovciach si budú voliť starostu v doplňujúcich voľbách. Tie sa majú konať 15. mája budúceho roka, pričom voľby do orgánov samosprávy sa týkajú aj iných obcí na Slovensku. Termín určil podpredseda NR SR Gábor Grendel, ktorý momentálne zastupuje predsedu zákonodarného zboru Borisa Kollára. Starostom Konrádoviec bol Tivadar Karkus, ktorý však ešte v auguste zomrel. Jeho zástupca Csaba Baranyi vykonáva v súčasnosti úlohy starostu.

Článok pokračuje pod reklamou



-Šéfredaktorom spravodajstva TV Markíza je Tibor Mattyašovský, ktorý pochádza z Rimavskej Soboty. Tento post zastáva už dlhodobejšie.

-Mestu Hnúšťa bola schválená návratná finančná pôžička od ministerstva financií vo výške 152 000 eur na výkon samosprávnych pôsobností. Hnúšťa o výpomoc požiadala v súvislosti s výpadkom dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020, na čo má vplyv koronakríza. Z troch miest v Rimavskosobotskom okrese nepožiadal o návratnú finančnú výpomoc iba Tisovec.

-Teriakovčania ešte nepochovali kultúru. Pokračujú v zámere skrášľovať obec a tematicky reagovať na súčasnú situáciu. V máji postavili pri ceste gigantický vírus a vyzývali ľudí k zodpovednosti. V uplynulých dňoch na tomto mieste pribudlo niekoľko postavičiek s jesennou tematikou. Tie najnovšie predstavujú jesenných strašiakov. "Spravili sme ich z dlhej chvíle, keďže nie sú žiadne akcie. OZ Teriakovčan je aktívne združenie a už mu veľmi chýba kultúrna aktivita v obci a mimo nej," zdôraznil pre Rimava.sk Marian Hano z OZ Teriakovčan. Ako poznamenal, všade sa hovorí len ten covid a spoločenský život pomaly zaniká. Zároveň avizuje, že už teraz uvažujú nad mikulášskou výzdobou, ktorá poteší domácich obyvateľov, ako aj vodičov prechádzajúcich obcou.

ilustračné foto

-V okrese Rimavská Sobota zaznamenala polícia 99 dopravných nehôd. Ide o obdobie od začiatku roka do konca septembra. Ako ďalej pre Rimava.sk priblížila banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, alkohol bol zistený u vinníka v 21 prípadoch. "Mali sme aj 5 nehôd s cyklistami, z toho dvakrát bol vinníkom cyklista, ale alkohol tam nebol ani raz," skonštatovala hovorkyňa. Evidenciu škodových udalostí nevedú, ide o prípady, keď k zraneniu nedôjde, alkohol u vodičov zistený nie je alebo škoda nepresiahne hodnotu nad 3 990 eur na jednom vozidle.

-ZŠ P. K. Hostinského v Rimavskej Sobote majú v týchto dňoch výstavku tekvíc. Umiestnené sú pred budovou 1. stupňa. Keďže do areálu školy je verejnosti vstup kvôli opatreniam zakázaný, škola sa so týmito dielami svojich žiakov podelila aspoň takýmto spôsobom. Môžete si ich pozrieť na fotkách. Dnes mali vyučovanie v halloweenskych maskách. Rimava.sk o tom informovala zástupkyňa školy Jana Szunyaiová.

-V Tornali majú hotové ihrisko. Ide o športovo zábavný areál, ktorý postavili pri Základnej škole Ferenca Kazinczyho s vyučovacím jazykom maďarským. Ihrisko za 45 tis. eur je podľa prednostu mestského úradu v Tornali Ladislava Nagya financované z Nadácie SPP. Ide o komplex ihriska pre menšie deti vrátane externého fitnesu, kde si nájdu priestor aj dospelí a väčšie deti a efektívne ho využijú aj v rámci rozvoja telesnej kultúry pre vyše 800 žiakov v škole. V závislosti od uvoľnení epidemiologických nariadení počítajú s využitím ihriska aj pre verejnosť.

-Ochotnícke divadlo v Rimavskej Sobote oslavuje storočnicu. Pripomenúť si ju mali viacerými podujatiami od septembra do decembra. Tie sa aj rozbehli. Ako pre Rimava.sk uviedol riaditeľ ZUŠ Rimavská Sobota Marian Lacko, oslavy prekladajú na január až jún, v závislosti od zmiernení protiepidemiologických opatrení voči šíreniu koronavírusu. Uvidieť by sme tak mali 12 predstavení v podaní detí i dospelých ochotníkov momentálne pôsobiaci v divadelných súboroch pri ZUŠ a MsKS. Vyvrcholením projektu bude premiéra pôvodnej prvej hry Nežné príbuzenstvo upravená pre súčasnú ochotnícku scénu v Rimavskej Sobote. Hra nemeckého autora Rodericha Benedixa: Nežné príbuzenstvo bola uvedená 14. 2. 1920. Preložil ju J. F. Rimavský, rodák z nášho regiónu Malohont. Naštudujú ju miestne ochotnícke súbory Divosud a Havran, pod vedením Mariana Lacka a Ľubomíra Šárika, divadelného teoretika a dramaturga. Súčasťou udalostí bude aj vydanie publikácie, ktorá bude 100-ročnú históriu ochotníckeho divadla mapovať.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross