No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čriepky zaujímavostí z rôznych oblastí

-V areáli školy Š. M. Daxnera v R. Sobote vysadili 15 stromov a urobili orezávku tých starých. Podľa riaditeľa školy Petra Černého išlo o úspešný projekt Biodiverzity, na ktorý získali 2 tisíc eur. Je pod záštitou Stredoslovenskej a Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, spoločnosti Veolia a nadácie Ekopolis. Vďaka nemu na škole zvýšili rozmanitosť smerujúcu k lepšej mikroklíme v areáli školy a zároveň vytvorili pre budúcnosť zaujímavý vzdelávací priestor pre žiakov.
Pri škole majú dokončenú už aj výmenu ihriska a preliezok za 3,5 tisíc eur. Išlo o participatívny projekt Rozhýbme deti a mládež v rámci mesta, kde súťažili a hlasovali viaceré organizácie. "Staré preliezky sme stiahli z dvora, dali sme certifikované športové preliezky, hrazdičku, kladinu, bradlá či odrážací detský kolotoč," spomenul spokojný riaditeľ a dodal, že v hlasovaní sa umiestnili na druhom mieste.

V uplynulých týždňoch bola vyasfaltovaná viac ako kilometrová časť cesty III. triedy vedúca okolo Sídliska Dúžavská cesta. Nový asfalt zo zdrojov úveru BBSK je napojený od Rimavskej Soboty na úsek, ktorý bol vyasfaltovaný asi pred desiatimi rokmi v smere cez bývalú poltársku trať. Opravená tak bola aj zúžená časť cesty v strede rovinky za mestom, kade vozidlá chodili radšej stredom komunikácie. Cesta je častokrát využívaná aj chodcami a ľuďmi ťahajúcimi káričky na Dúžavskú cestu. Práce realizovala spoločnosť Eurovia a malo ísť o záverečné asfaltovanie v réžii BBSK tento rok.

-Tridsaťdeväťročný Martin Chren, starosta bratislavskej mestskej časti Ružinova, je rodákom z Hnúšte. Zároveň zastáva post poslanca Bratislavského samosprávneho kraja. V minulosti už pritom bol aj poslancom Národnej rady SR, kam sa dostal na kandidačnej listine strany Sloboda a solidarita. Neskôr z tejto strany vystúpil. Pôsobil tiež ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

-Nová preventistka v R. Sobote Lenka Lásová vo videu polície prináša niekoľko rád, ako nakupovať na internete bezpečne, na čo si dávať pozor pri výbere internetového predajcu. "V aktuálnej situácii ľudia veľmi často využívajú práve nákupy cez internet, preto je veľmi dôležité chrániť sa pred zneužitím vašich osobných údajov, ale aj platobných prostriedkov," pripomína polícia.

-Prevetraj svoje krvinky! Ide o život. Takto vyzývajú hematologicko-transfúziologické oddelenia nemocníc siete Svet zdravia vrátane tej v Rimavskej Sobote študentov, aby prišli darovať krv. Okrem nich totiž doma ostalo aj veľa darcov krvi, no v nemocniciach siete sa stále operuje a zdravotníci stále potrebujú ošetriť akútnych pacientov. A krvi je málo. Pri príležitosti dňa študentstva preto sieť od 18. novembra do konca mesiaca pozýva študentov na transfúzky. Za darovanie krvi dostanú aj certifikát. Rimava.sk o tom informovala komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

-V Rimavskej Sobote môžete využiť novozariadenú dielňu ľudových remesiel. Nájdete ju v priestoroch Gemersko-malohontského osvetového strediska. "Bude návštevníkom slúžiť predovšetkým ako textilná tvorivá dielňa. Veríme, že sa v nej všetci návštevníci budú cítiť dobre a budú sa k nám radi vracať," informuje Darina Kišáková, riaditeľka GMOS, ktoré projekt zrealizovalo s podporou zriaďovateľa BBSK.

-Spoločnosť Ecoventi Slovakia z Poltára zrealizuje v Hnúšti aj opravu strechy javiska kultúrneho domu. Podľa zverejnenej zmluvy so samosprávou je cena diela bezmála 13 800 eur s DPH. Dokončené má byť do 18. decembra. Zmluva bola zverejnená 5. novembra a odvoláva sa na výsledky procesu verejného obstarávania. Nedávno bola spoločnosť Ecoventi Slovakia zhotoviteľom rekonštrukcie strechy hnúšťanskej kinosály.

Článok pokračuje pod reklamou



-Kino pod Hradovou v Tisovci privíta po uvoľnení opatrení v celoslovenskom meradle znovu divákov. Na utorok 24. novembra avizuje premietanie animovanej rozprávky Ukradnutá princezná. Príbeh Ruslana a Mily sa odohráva v dobe statočných rytierov, krásnych princezien a zlých čarodejníkov. Ďalšie rozprávky plánujú v kine premietať v decembri.

-Filmy si môžete pozrieť po koronovej prestávke už na budúci týždeň aj v Kine Orbis v Rimavskej Sobote. Prvé premietanie je na pláne 26. decembra. Ako prvá má byť rozprávka pod názvom Veľké želanie. O ďalších pripravovaných filmoch vás budeme priebežne informovať.

-V hnúšťanskom letnom kine bolo tento rok odpremietaných desať filmov. Najviac divákov (140) pritiahla do amfiteátra snímka Joker. Viac ako stovka ich zavítala ešte na filmy Neviditeľný (110) a Sviňa (102). Riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Diana Vojenčiaková o tom informuje v najnovšej správe o činnosti tejto mestskej organizácie v Hnúšti. Uviedla v nej tiež, že ponúkli filmové predstavenia rôznych žánrov, no návštevnosť bola omnoho nižšia, než v roku 2019. Vlani bola priemerná návštevnosť zaokrúhlene 144 divákov a tento rok 73. „Z toho pre nás vyplýva, že v budúcom roku zvážime výber filmov a množstvo predstavení,“ konštatovala Vojenčiaková. Tá ešte v polovici júna pre Rimava.sk avizovala, že by chceli od konca júna do začiatku septembra premietať šesťkrát.

-Terénne informačné stredisko Burda opäť otvárajú. Turisti tak jeho služby počas víkendov môžu využiť od soboty 21.novembra. Chata na Muránskej planine tak poskytuje možnosť občerstviť sa a zohriať sa pri piecke. Súčasťou je dodržiavanie bezpečnostných opatrení voči šíreniu koronavírusu. Okrem dezinfekcie rúk platí aj obmedzený počet vstupujúcich do vnútorných priestorov či používanie rúška. V uplynulých dňoch tu miestni pracovníci vysadili niekoľko stromčekov.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross