No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Dychovka Sobotienka oslavuje 50. výročie založenia

6. novembra 2008 |  | 

Tento rok si  Dychová hudba (DH) Sobotienka pripomína  50. výročie svojho založenia. Slávnostný koncert pri tejto príležitosti bude v divadelnej sále rimavskosobotského domu kultúry v sobotu, 8. novembra o 18.00 hod. Repertoár Sobotienky, ktorú pozná nielen celý Gemer – Malohont, ale poznajú ju aj v Česku a v Maďarsku, tvoria pochody, promenádne koncertné skladby a úpravy ľudových skladieb.

Sobotienka, od jej založenia v roku 1958, pripravuje repertoár pod taktovkou Tibora Lévayho st. V DH momentálne účinkuje niekoľko generácií interpretov, od žiakov základnej umeleckej školy až po osemdesiatročných dôchodcov. V tomto roku pribudli do výhradne mužského kolektívu ženy, čo umožnilo skvalitniť repertoár a pripraviť nové koncertné skladby vhodné do  tanca i na počúvanie.

„DH Sobotienka je príkladom pluralitnej tolerantnej spolupráce. Na verejnosti vystupuje ako jednoliate umelecké teleso zložené z členov viacerých národností, konfesií, sociálneho prostredia, veku a pohlavia,“ uviedol pre Rimava.sk dirigent, skladateľ a pedagóg Tibor Lévay st., ktorý je dušou Sobotienky.

„Dychovka je jeho osudom. S hudbou sú spojené najkrajšie chvíle jeho života. Chcel odísť na odpočinok, ale nemôže.Keď  začuje zvuky trúbky, údery činelov a staccáto bubnov, opäť sa vracia. Aspoň raz do týždňa je v inom svete, ktorý ho napĺňa pocitom radosti a šťastia. V kapele hrá jeho syn aj vnuk. Najväčším zážitkom pre neho bola udalosť, keď na prestížnom festivale dychových hudieb Kmochov Kolín dirigoval obrovský orchester zložený takmer z tridsiatich dychových hudieb  a l860 členov,“ povedal riaditeľ MsKS Ľubomír Šárik.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross