No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Divadlo a deti 2022: Rimavskosobotskí ochotníci z BS BADIDO získali hlavnú cenu, festivalu sa zúčastnilo šesť súborov

9. júna 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Koncom minulého týždňa sa v Rimavskej Sobote zišli divadelníci z celého Slovenska s inscenáciami adresovanými detskému divákovi. V dňoch 2. – 3. júna sa v našom meste konal po dvojročnej covidovej prestávke festival DIVADLO A DETI. Stretlo sa šesť neprofesionálnych dospelých i mládežníckych divadelných kolektívov z rôznych kútov Slovenska.

Podľa Reginy Špitálovej z Mestského kultúrneho strediska, ktoré je organizátorom podujatia, sa festival vydaril. Dve divadlá zastupovali naše mesto, Bábkarský súbor BADIDO sa stal víťazom. Predstavenia hodnotila trojčlenná odborná porota i detská porota AGORA fórum, ktorú tvorili deti z miestnej Základnej umeleckej školy pod vedením pedagogičky Mgr. art. Kataríny Smacznej.

„Úroveň tohtoročných predstavení mala známky postcovidovej situácie, v ktorej sa niektoré súbory ocitli s odloženými predstaveniami, respektíve s nedokončenými predlohami. Každopádne prišli na festival po inšpiráciu, rady a možnosti v tvorbe,“ uviedla na úvod hodnotenia umeleckej úrovne predsedníčka poroty, Mgr. art. Katarína Hitzingerová, ArtD., pedagogička, dramaturgička i režisérka.

Článok pokračuje pod reklamou


Dramaturgicky sme sa na festivale stretli s rôznymi námetmi a literárnymi predlohami. Niekoľkonásobní účastníci nášho festivalu - Sociálne divadlo Hopi Hope z Košíc oprášili inscenáciu spred niekoľkých rokov Cisárove nové šaty známeho svetového rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Po slovenskej predlohe hry Jána Uličianskeho a Petra Palíka siahol a pre účely BS BADIDO z Rimavskej Soboty upravil Boni a čierny snehuliak Ľubomír Šárik. Ľubomír Feldek a jeho rozprávka Lomidrevo inšpirovala tvorcov z Ochotníckeho divadla 3GD zo Závažnej Poruby. Marian Lacko opäť naštudoval so študentmi Divadla Alterna pri rimavskosobotskej ZUŠ hru Hriešna kopa na motívy bájok Miroslava Kapku. Dvojica autorov ľudových rozprávok Samuel Czambel a Ondrej Spišák inšpirovali Divadlo Ľahostajňa z Bratislavy, ktoré na festivale uviedlo inscenáciu Najväčšie cigánstvo. V neposlednom rade to bol ruský rozprávkar ľudskej morálky Michail Zoščenko, ktorého predlohu Nemám rád Aristokratky použili a zdramatizovali divadelníci z DS Zrkadlo z Kremnice.

„Tematicky sa inscenácie viazali na blízko minulé, ale aj spoločensky súčasné konotácie doby, v ktorej žijeme a žijú najmä naše deti. Najčastejšie sa stretávame s varírovaním hodnoty pravdy a klamstva (alebo ak chceme zosúčasniť terminológiu – šírenie hoaxov a poplašných správ, ktoré sa bytostne dotýkajú každej jednej generácie). Zároveň je ušľachtilé, že stále hľadáme hrdinov, ktorí sa medzi nami nachádzajú, len sú utiahnutí na stranách ľudových rozprávok. A ešte ušľachtilejšie je, že tento odkaz vštepujeme detským dušiam, pretože mať toho správneho a nebojácneho hrdinu je veľmi dôležité," uzavrela hodnotenie Katarína Hitzingerová.

Veľmi príjemným spestrením programu boli dva praktické workshopy pre účastníkov festivalu, ktoré viedla pedagogička, lektorka dramatickej výchovy a členka odbornej poroty DaD, Mgr. art. et BcA. Veronika Kořínková. Cez konkrétne aktivizačné metódy ich previedla možnosťami, ako na javisku motivovať detských divákov pre príbeh, ako ich zaujať a udržať ich pozornosť počas predstavenia. Dôležitou súčasťou festivalu boli rozborové semináre, počas ktorých sa stretla porota, ktorej treťou členkou bola odborná pracovníčka pre umelecký prednes, herečka a režisérka, Mgr. art. Renata Jurčová, s tvorcami inscenácií a vzájomne o predstaveniach diskutovali. Organizátori pre účastníkov pripravili aj prehliadku mesta a jazdu výletným vláčikom do rekreačnej oblasti Kurinec. Odborným sprievodným slovom ich sprevádzala Ing. Milana Jutková, riaditeľka MsKS.

Organizátori na festival pozvali aj zaujímavých hostí, bratislavské NevaDIvadlo zahralo inscenáciu Cestoviny s vajcom, v ktorom zábavným spôsobom sprevádzali deti po všetkých kontinentoch sveta. „Druhý deň festivalu sa plánovaný hosť pre chorobu na poslednú chvíľu zmenil, čo však neuškodilo atmosfére a na nádvorí Čierneho orla deti zabavilo Divadlo na hojdačke hrou Kolobeh vody,“ povedala Regina Špitálová. O štvrtkovú večernú zábavu sa postarali herci z Potulného divadla z Medzibrodu, ktorí priniesli do Rimavskej Soboty Dona Kychota.

Hlavnú cenu Národného osvetového centra a nomináciu na Scénickú žatvu a na Festival Tvorba v Bratislave získali miestni rimavskosobotskí ochotníci z BS BADIDO za inscenáciu BONI A ČIERNY SNEHULIAK. „Máme nesmiernu radosť, všetkým patrí veľká vďaka, osobitne blahoželám Romanovi Čarnokému, ktorý získal aj špeciálnu cenu za herecký výkon postavy Kapitána Vykuka,“ vyjadrila potešenie Milana Jutková, riaditeľka MsKS, kde súbor pôsobí. Cenu primátora mesta Rimavská Sobota za dramatizáciu textu Nemám rád aristokratky si odniesol DS ZRKADLO Z Kremnice.

Ochotnícke divadlo 3GD zo Závažnej Poruby si za inscenáciu LOMIDREVO vyslúžilo hneď dve ceny: Cenu za tvorivú prácu s detským divákom a Cenu Detskej poroty Agora Fórum. Divadlu ĽAHOSTAJŇA z Bratislavy udelila porota Cenu za autorskú inšpiratívnu dramaturgiu v inscenácii NAJVÄČŠIE CIGÁNSTVO a špeciálnu Cenu za prepojenie hudby s javiskovou interpretáciou v tejto inscenácii si odniesol Filip Krišš.

„Opodstatnenosť festivalu Divadlo a deti je na mieste, pretože najčastejšie sa v inscenáciách stretávame s interakciou s detským divákom, ktorý bol neodmysliteľnou a aktívnou súčasťou. Reagoval veľmi prirodzene a bol bytostne účastný na každom jednom predstavení,“ dodala na záver Katarína Hitzingerová.

Odborným garantom festivalu je Národné osvetové centrum, Bratislava. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom festivalu.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross