No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Dnes nás v Revúcej čaká jedinečné stretnutie s prírodou a chuťovka pre milovníkov gotických pamiatok

30. septembra 2022 | | | |  | 
Zdroj: prepninarevucu.sk

REVÚCA - Mesiac september bol v Meste kultúry 2022 naozaj štedrý na kultúru najrôznejších žánrov a doslova aj oslavný, či už išlo o 160. výročie Prvého slovenského gymnázia alebo 70. výročie základného umeleckého školstva.

Posledný septembrový deň (30. 9.) sa v Revúcej uskutočnia dve podujatia. "Mesiac zavŕšime dvojicou ďalších atraktívnych podujatí s netradičnou tematikou. Popoludní sa uskutoční workshop a odborná diskusia Technológia na prírodno, alias prírodou inšpirovaný dizajn, na ktorej si budeme klásť otázky, ako riešiť súčasné ekologické problémy v symbióze prírodných prvkov, dizajnu a moderných technológii 21. storočia. Večer sa vydáme na výlet spojený s pozorovaním nočnej oblohy a netradičnými večernými prehliadkami gotických kostolov Rimavského okruhu Gotickej cesty – Gotika pod hviezdami. Prepnite na Revúcu, spravte si v piatok cestu k nám a zažite ich tiež," informoval Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


Ešte podrobnejšie informácie vrátane presných časových harmonogramov podujatí môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

TECHNOLÓGIA NA PRÍRODNO

Čas a miesto: piatok 30. septembra, 15:00 – 18:30 hod., Litterra

Pod názvom Technológia na prírodno sa ukrýva jedinečné stretnutie s prírodou, na ktorom spolu s tromi mladými inšpiratívnymi odborníkmi skúsime pomenovať cesty a spôsoby udržateľného fungovania na našej planéte, pri zachovaní moderného štýlu života s výdobytkami vedy a techniky, na ktoré sme v 21. storočí zvyknutí.

V prvej časti podujatia sa o 15:00 hod. vyberieme na spoločnú prechádzku do prírody v blízkom okolí Revúcej, kde naživo spoznáme nové súvislosti medzi činnosťou človeka a prírodnými ekosystémami. Pokúsime sa pozrieť na to, čo bežne vidíme okolo seba, novým pohľadom a inšpirovať sa múdrosťou prírody pri ľudských aktivitách. Druhou časťou podujatia bude od 17:00 hod. prezentácia a neformálna diskusia na tému, ako sa dá pri činnostiach ako je staviteľstvo, urbánny dizajn, tvorba nábytku či iných úžitkových výrobkov, nájsť symbióza so životným prostredím – ako zanechať čo najmenšiu škodlivú stopu.

Zraz účastníkov podujatia bude o 15:00 v Litterre, kde sa po prechádzke uskutoční aj prezentácia a diskusia s občerstvením. Hosťami podujatia sú environmentalista Martin Šebesta, eko dizajnér František tóth a architektka, dizajnérka a jogínka Terézia Grešková. Podujatie je zároveň finisážou Teréziinej interaktívnej výstavy Architektúra zážitku, ktorá v Litterre prebieha od 28. júla 2022.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Zdroj: prepninarevucu.sk

GOTIKA POD HVIEZDAMI

Čas a miesto: piatok 30. septembra, 15:00 – 18:30 hod., Litterra

Na posledný septembrový večer si pripravili skutočnú chuťovku pre milovníkov gotických sakrálnych pamiatok. Vyberú sa na výlet do Malohontu, spojený s magickými večernými prehliadkami troch gotických kostolov a ich freskovej výzdoby, vďaka ktorej boli nedávno zapísané do prestížneho európskeho zoznamu kultúrneho dedičstva European Heritage List. Navštívia kostoly v Kyjaticiach, Kraskove a Rimavskom Brezove, v ktorých im poskytne odborný výklad historik Peter Palgut zo združenia Gotická cesta.

Článok pokračuje pod reklamou


V prípade priaznivého počasia bude v Kyjaticiach podujatie obohatené pozorovaním nočnej oblohy s profesionálnym astronómom Pavlom Rapavým z Hvezdárne v Rimavskej Sobote. Doprava z Revúcej a späť je zabezpečená autobusom. Poplatok za účasť na podujatí je 5 eur/osoba. V prípade využitia vlastnej dopravy účastníci poplatok neplatia.

"Pre účasť na podujatí je potrebná registrácia prostredníctvom online formuláru na webe Prepni na Revúcu v časti „Pridaj sa“ alebo telefonicky na čísle 0947 925 841. V prípade, ak sa ku nám pridajú aj ľudia mimo Revúcej, tak o 19:45 začíname prehliadkou kostola a pozorovaním nočnej oblohy v Kyjaticiach."

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu v časti Program tu alebo na facebookovej udalosti.

Zdroj: prepninarevucu.sk

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross