No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Do R. Soboty by mal opäť prísť Boris Kollár, bude sa odhaľovať busta významného rodáka z Klenovca

30. júla 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) spoločne s predsedom Matice slovenskej Mariánom Gešperom by mali navštíviť Rimavskú Sobotu pri príležitosti slávnostného odhaľovania ďalšej busty na Námestí Š. M. Daxnera. Odhaľovanie je naplánované na 10. augusta.

Odhaliť sa má busta bývalého predsedu Matice slovenskej Vladimíra Mináča, ktorý pochádzal z Klenovca, no v Rimavskej Sobote študoval na gymáziu. "Prežil koncentračné tábory, bojoval v SNP. To, aká bola realita zložitá v tých rokoch, umelecky vyjadril knihou poviedok Tmavý kút (1960), dvojnovelou Nikdy nie si sama (1962), poviedkovou knihou Záznamy (1963), v ktorých kritizoval negatívne stránky socialistického života. V satirickom románe Výrobca šťastia (1964) kritizoval hlavne malomeštiactvo," uviedla pre Rimava.sk riaditeľka domu Matice slovenskej v R. Sobote Ingrid Krštieňová Šulková.

Článok pokračuje pod reklamou


Okrem odhaľovania busty je naplánovaný aj seminár venovaný životu, dielu a odkazu Vladimíra Mináča, ktorý sa bude konať v ten istý deň. Po odhaľovaní busty bude v Dome kultúry slávnostná akadémia, kde vystúpia folklórne súbory Hrinovčan a Vepor. Počas akadémie sa budú odovzdávať aj ocenenia súvisiace s činnosťou v Matici slovenskej.

Vladimír Mináč bol predsedom Matice slovenskej v rokoch 1974 až 1990. Počas tohto obdobia bol národným umelcom, ale aj rebelom, ktorý sa často vyjadroval k aktuálnym témam v rámci domácej či svetovej politickej situácie.

Článok pokračuje pod reklamou


"V slovenskom spoločenskom diskurze zanechali jeho myšlienky, názory a postrehy hlbokú stopu a dá sa povedať, že sa tak dialo aj po revolúcii v 1989. Ovplyvnil niektoré politické procesy, hlavne národno-emancipačný. Vďaka Mináčovi sa podarilo dostavať budovu Matice slovenskej na Hostihore v Martine – dnes Slovenská národná knižnica – a vôbec sa mu podarilo podstatne zvýšiť v tom čase význam Matice slovenskej v slovenskej spoločnosti," uzavrela Šulková.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross