No active "ca-sidebar-197687" sidebar

DRIENČANY: V rozprávkovej dedine vynovili studničku

V dedine známeho slovenského rozprávkara P. E. Dobšinského vynovili studničku. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedla Mária Koniarová z OZ Valgata, zanietení obyvatelia sa rozhodli dať jej nového ducha, aby aj dnes slúžila širokej verejnosti. Pri studničke Milka v Drienčanoch si môžu v tieni oddýchnuť cyklisti, či peší turisti ako i obyvatelia obce. Objekt opravilo svojpomocne OZ Valgata s finančnou podporou grantového projektu MAS Malohont, ktorý túto iniciatívu podporil sumou 2 500 eur. Projekt bol schválený v roku 2019 a realizovali ho od júla 2019 do konca júna tohto roku. Chátrať začala, keď ju ľudia prestávali využívať po zavedení vodovodu.

Článok pokračuje pod reklamou



Obec sa pýši pamätnou farou P. E. Dobšinského, spisovateľa, folkloristu a zberateľa ľudovej slovesnosti, ktorý tu žil a tvoril. V obci rokmi pribúdali objekty, ktoré sú symbolom jeho rozprávok. Sú to Slnečné hodiny, Rozprávkový labyrint, Autobusová zastávka. Rozprávkovú obec s približne 200 obyvateľmi zdobí viacero drevených postavičiek. Už pri vstupe je postavená drevená socha princeznej Milice a v centre originálna autobusová zastávka, ktorú z jednej strany podopiera svojím hrbom drevená socha ježibaby. Ich autorom je zosnulý rezbár Dušan Šarkan z Vrboviec.

Niekoľkoročná novodobá tradícia bola prerušená. Pripravujú ale niekoľko menších akcií

Tradíciu podujatia Dedina ožíva, ktorá oživila maličkú obec v okrese Rimavská Sobota, tento rok zrušili. Už vyše 16 rokov ju organizovali v lete, tento júl ale dvory neotvorili. Akcia mala byť minulú sobotu 25. júla. Podľa Stanislavy Zvarovej je dôvodom COVID − 19. "Verím, že máte krásne spomienky, a že sa tam o rok opäť všetci stretneme v plnom zdraví," uvádza Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, ktoré bolo spolu s obcou organizátorom podujatia. Tento rok však podľa jej slov pripravujú menšie akcie, ako tábory remesiel či denný tábor na osvete v R. Sobote. "Druhý tábor má byť na Ráztočnom a 5. septembra chystáme historický festival v Kraskove," priblížila Zvarová. GMOS ďalej pripravuje krajskú tvorivú dielňu v Teplom Vrchu či regionálnu súťaž choreografií Jazykom tanca a Folklórny večer v Jelšave.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross