No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Festival FRAJ prinesie aj náročné regionálne témy, otvorí ho diskusia o rómskej problematike

23. júla 2022 | |  | 
Sála historickej budovy Čierny orol na Hlavnom námestí.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Festival FRAJ sa začína už budúci piatok. Jeho dôležitou súčasťou sú pravidelne aj diskusie o témach, ktoré v našom regióne silne rezonujú. Tento rok FRAJ otvorí diskusia o predsudkoch voči rómskej menšine na Slovensku.

29. júla o 16:30 sa v sále Čierneho orla budú na túto tému zhovárať publicista Michal Havran, sociálny antropológ Andrej Belák, občiansky aktivista Vladimír Sendrei a Barbora Mistríková z organizácie Divé maky.

Článok pokračuje pod reklamou


“Podľa prieskumu z roku 2019 až 80 percent ľudí skôr súhlasí s tvrdeniami, že Rómovia na Slovensku disponujú nezaslúženými výhodami a využívajú sociálny systém. Stereotypy o Rómoch, napríklad, že sú leniví alebo kradnú, dlhodobo podporujú aj naši politici,” objasňuje motiváciu zaradiť do programu tento typ diskusie riaditeľ festivalu FRAJ a manažér kultúry v MsKS Rimavská Sobota Tomáš Bálint.

V diskusii sa budú venovať otázkam, prečo sú predsudky voči Rómom jednou z posledných akceptovaných foriem predsudkov v Európe, kde sú ich korene a ako môže jednotlivec prispieť k ich zmierňovaniu. “Zároveň vyvrátime najčastejšie mýty a hoaxy o Rómoch, ktoré sú aj v našom regióne, žiaľ, hojne rozšírené,” doplnil Tomáš Bálint.

O predsudkoch voči Rómom bude diskutovať zostava na slovo vzatých odborníkov. Andrej Belák zo Slovenskej akadémie vied sa dlhodobo venuje výskumu života Rómov v segregovaných osadách na Slovensku. Po vypuknutí pandémie koronavírusu sa priamo v rómskych osadách zapojil do boja so šíriacim sa vírusom a jeho iniciatíva prispela k tomu, aby mal štát dostatok informácií pre testovanie vylúčených komunít. Za túto aktivitu získal aj ocenenie Biela vrana.

Barbora Mistríková spoluzakladala občianske združenie Divé maky, ktoré podporuje nadané rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia v rozvoji vzdelania a talentu. Začiatkom tohto roka spustili kampaň zameranú na boj proti predsudkom voči Rómom, v rámci ktorej študenti opisujú svoje zážitky s predsudkami a diskrimináciou.

A napokon Vladimír Sendrei, známy aj ako frontman skupiny Sendreiovci a Kokavakere Lavutara, ktorý sa už viac ako 20 rokov cez svoje občianske združenie Láčho Drom venuje poradenstvu pre sociálne slabých a komunitnej práci.

“Búranie predsudkov je leitmotívom tohtoročného FRAJu a odráža sa v celej jeho dramaturgii. Chceme prispieť k väčšej tolerancii voči ľuďom pranierovaným kvôli banálnym inakostiam. Verím, že naši návštevníci sa s touto myšlienkou stotožnia a spoločne si užijeme ďalší skvelý ročník nášho festivalu,” povedal na záver riaditeľ festivalu Tomáš Bálint.

Viac informácií o programe nájdete na sociálnych sieťach festivalu. Lístky v predpredaji sú dostupné na webe www.fraj.sk.

ĎALŠIE SPRÁVY Z REGIÓNU


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross