No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Takýto bol prvý deň na FRAJi, dnes festival pokračuje, čakajú nás diskusie, koncerty aj improvizačná šou v podaní Silných rečí

30. júla 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Štvrtý ročník festivalu FRAJ už počas jeho prvého dňa priniesol do nášho mesta kvalitnú a rôznorodú kultúru. Cieľom tohto podujatia je nielen oživiť kultúrne dianie v Rimavskej Sobote, ale aj zlepšiť obraz mesta v očiach ľudí z celého Slovenska.

Piatkový program sa začal diskusiou o predsudkoch voči Rómom na Slovensku. Moderovala ju Soboťanka Stanka Kašperová a zhovárali sa sociálny antropológ Andrej Belák, občiansky aktivista Vladimír Sendrei a Barbora Mistríková z organizácie Divé maky.

Článok pokračuje pod reklamou


Začiatok hudobného programu patril pôvabnej pesničkárke z Prahy, ktorá je jednou z najvýraznejších tvárí súčasnej českej nezávislej scény. Texty Amelie Siba pôsobia ako denníkové zápisky, ktorých ústrednými témami sú dospievanie a vzťahy k sebe samej, ale aj k tým druhým.

Budova Čierneho orla, kde FRAJ našiel svoj domov, sa počas týchto dvoch dní premenila na otvorenú galériu. Niekoľko umelcov pre FRAJ vytvorilo, alebo na festival prinieslo svoje diela, ktoré odprezentovali počas vernisáže.

Po vernisáži vizuálneho umenia opäť nasledoval hudobný program. Predstavilo sa zoskupenie Sam Handwich, ktoré tvorí trio mladých producentov z rôznych kútov Česka a Slovenska. Základom ich tvorby je objavovanie nových zvukov, experimentovanie so spevom a hľadaním rytmov.

Večerná zábava patrila skupine Lomnické Čháve, rom-popovej kapele z Veľkej Lomnice. Skupina, v tom čase ešte bez názvu, sa najprv len okrajovo mihla pri prezentácii dokumentárneho filmu Všetky moje deti na festivale Pohoda v roku 2014. Odvtedy sa na najväčšom slovenskom hudobnom festivale predstavili ešte dvakrát. Hrali aj na ďalších festivaloch a vystupovali aj po boku napríklad Lukáša Adamca či Jána Kurica.

Polnoc patrila mladému producentovi elektronickej hudby, ktorého tvorba predstavuje zmes dynamických rytmov a melodických liniek s dôrazom na pútavú atmosféru. Bulp svoju live show prvýkrát predstavil na festivale Sharpe. Je dvojnásobným držiteľom ocenenia Radio_Head Awards – v roku 2015 sa stal Objavom roka a o dva roky neskôr triumfoval s albumom Yrsa v kategórii Elektronická hudba. Noc pokračovala DJ setom Soboťana Mira Čupku aka Bayside.

Sobotné ráno pokračuje programom pre deti. Zároveň bude prebiehať diskusia Natálie Šimonovej a Ľubomíra Slovinského o výtvarnom umení. Detský program doplní čítaním pre deti známy spisovateľ Michal Hvorecký.

Michal Hvorecký odštartuje aj poobedný program, a to čítačkou a diskusiou so spisovateľkou Barborou Hrínovou. Následne návštevníkov prevedie po Gemeri Mišo Hudák, ktorý v cestovateľskom kine predstaví unikátne miesta nášho regiónu. Po kine odohrá prvý sobotný koncert pesničkár Zabiť Františka, ktorý sa vyznačuje osobitým clivým prejavom.

Článok pokračuje pod reklamou


Audiovizuálnu zložku festivalu obstará aj známy filmový kritik Peter Konečný s prednáškou o výnimočných hudobných videoklipoch. Jedným z hlavných ťahákov festivalu bude improvizačná šou v podaní Silných rečí, v rámci ktorej sa predstavia známi komici, ako napríklad Ján Gordulič alebo Jakub Gulík.

Po improshow sa návštevníci môžu tešiť ešte na jedno divadlo – hru Objekt Ty od zoskupenia Uhol_92. Po divadle už dostanú priestor dvaja hudobní headlineri – trojnásobná kapela roka Puding pani Elvisovej a český producent Ventolin.

Festivalová afterparty sa bude niesť v znamení techna. Soboťanka Laura Plis si zahrá so známymi DJmi Mlady a Peal.

Kompletný program aj s časovým harmonogramom nájdete na webe festivalu www.fraj.sk.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross