No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: V MsKS vystavujú okolo 300 originálnych artefaktov z LETÁV

23. októbra 2019 |  | | | |

Približne 300 pôsobivých artefaktov z tohto ročníka LETÁV (Letného tábora výtvarníkov, literatúry, fotografie a divadla) nájdete v Mestskom kultúrnom stredisku. Vystavujú ich v priestoroch galérie Ganevia, do 27. novembra. Z množstva diel, ktoré umelci vytvorili počas týždňa, vybrali približne polovicu. Na vernisáži sa stretla približne stovka Letavákov z mesta ale aj širokého okolia.

Letavy tento rok počas 4. až 11. augusta pritiahli na svoj 34. ročník stovky ľudí, a to až deviatich krajín. V prírode na Kokave upustili uzdy svojej fantázii v 15-tich tvorivých dielňach. Okrem dielní však pre účastníkov boli pripravené rôzne workshopy, ktoré viedli profesionáli a známe osobnosti zo sveta umenia.



V Rimavskej Sobote v týchto dňoch vystavujú diela z dielní kresba, maľba, keramika, umelecká fotografia, umelecké kováčstvo, bábkárska tvorba či umenie z odpadu. Podľa zakladateľa letného tvorivého tábora Mariana Lacka výber mali na starosti lektori jednotlivých dielní. "Je tu asi polovica z toho, čo sa na Letavách urobilo," priblížil Lacko a dodal, že na viaceré z diel sa opatí prísť pozrieť. Jednou zo zaujímavých dieľní bolo umenie z odpadu, kde témou bol nábytok. Návštevníci si tak môžu pozrieť a motivovať sa ako dať nový život tomu svojmu starému. V priestoroch galérie nájdete sedačky, kreslá, stolíky či pohovky.

Ako bolo na vernisáži, sa pozrite prostredníctvom kamier TV Rimava

https://www.facebook.com/tvrimava/videos/471113176830707/

LETAVY sú najväčší a najstarší umelecký tábor v Európe. V roku 1985 ich založili študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako plenér bývalých študentov školy. Postupne sa však rozrástol a vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku, dnes už aj v Európe a to nielen počtom účastníkov, ale aj množstvom ponúkaných dielní.

Prvých 17 ročníkov Letáv sa konalo v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote. Na šesť ročníkov sa presunuli do rekreačného strediska Krokava pri Hnúšti. Aktuálny 34. ročník Letáv sa konal už jedenásty krát v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Attila Gecse - Mestské kultúrne stredisko


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross