No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: V Rimavskej Sobote odhalili bustu Vladimíra Mináča

10. augusta 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dnes na Námestí Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote slávnostne odhalili ďalšiu bustu. Tentokrát má na jednej z frekventovaných častí mesta svoje miesto aj Vladimír Mináč, rodák z Klenovca. Na podujatí nechýbali napríklad predseda Matice slovenskej Marián Gešper, Vladimír Mináč ml. a primátor Jozef Šimko. Medzi hostí patril aj predseda strany Smer - SD Robert Fico či kandidát na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Adrian Polóny.

Prítomných najskôr privítal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. „Dnešný deň je pre nás veľmi významný, pretože dvoma významnými akciami vzdávame hold životu a zároveň dielu významnému rodákovi z nášho okresu,“ povedal primátor. „Dnes, 10. augusta, je tomu presne 100 rokov, kedy sa v Klenovci narodil Vladimír Mináč, ktorý mal vrelý vzťah aj k nášmu mestu, kde v rokoch 1932-1938 študoval na miestnom gymnáziu,“ dodal.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako povedal Marián Gešper, je hrdý na to, že sa mohol podieľať na tejto slávnosti. „Chcem zdôrazniť v mene Matice slovenskej, Predsedníctva Matice slovenskej a jej výboru, že Mináč je pre Maticu slovenskú jednoznačne pozitívnou osobnosťou,“ vyslovil sa a dodal, že patril k tým, ktorí sa borili v rôznych historických obdobiach za slovenskú svojbytnosť.

„Ja sa chcem skloniť pred Miestnym odborom Matice slovenskej v Rimavskej Sobote, ktorý urputne a celé roky si pripomína našich národovcov, našich významných slovenských kultúrnych činovníkov, a ktorý svojou alejou národných dejateľov vlastne prekonal aj Turiec. Aj my v Martine sa chválime svojimi bustami národných dejateľov, ale treba povedať, že Rimavská Sobota, matičiari z Rimavskej Soboty, ich majú viac a naozaj systematicky rozširujú túto alej,“ povedal Gešper s tým, že im v ich práci drží palce a Matica slovenská ich určite podporí.

Predseda strany Smer - SD Robert Fico sa v úvode poďakoval primátorovi Jozefovi Šimkovi a Matici slovenskej za pozvanie. Spomenul napríklad jeho korektné vzťahy s Maticou slovenskou a vyzdvihol jej činnosť.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross